Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Tetszett a cikk?

Ez a friss HVG hetilap ajánlója.

Én vétóm, én vétóm, én igen nagy vétóm – ez Magyarország Homo christianus miniszterelnökének új imája, de közben nem bűnbánóan, hanem büszkén veri a mellét. A krónikus alapjogtipró Orbán lapot húzott a Covid–19-re: ha nem lophatja szabadon az európai adófizetők pénzét, nem farigcsálhatja kedvére fogpiszkálóvá a jogállamot, akkor bosszúból megtorpedózza az unió hétéves költségvetését és a járvány kárainak enyhítésére szolgáló közösségi segélycsomagot. Címlapsztorinkban színről színre bemutatjuk,

miként fajultak eddig a dolgok, milyen megfontolások vannak a NER-kompatibilis papás-mamás, valamint a nagyüzemi vagyonátmentés alaptörvénybe vésése mögött; képes-e alkalmazkodni az ellenzék az ismét a kárára átbuherált választási játékszabályokhoz; s kimenekülhetnek-e az uniós tagállamok az Orbán állította csapdából?

Közben pedig sírva tallóz, aki él. Kivéve a bárdolatlan királyt, aki a napokban azzal ugratta karanténban levő külügyminiszterét, hogy mekkora mázlista, mert ha 60 fölött lenne, akkor akár el is vihetné a betegség. Ez egyszer igazat mondott, naponta százával válnak a járvány áldozataivá a kormány cinikus szóhasználata szerint idős, a halálhoz viszont még nagyon is fiatal honfitársaink. Bár 24 óra sem kellett Orbánnak, hogy helyesbítsen, miszerint immár 99,99 az új 50, ami az egészségügy túlélőképességét illeti, a Magyarország rovatunkban megszólaló mentősök egyéni és rendszerszintű végkimerülésről számolnak be. Egyre több a már otthon válságos állapotba kerülő beteg, sokaknak közülük már a mentőben összeomlik a légzése, keringése, s ha mégis beér velük a kocsi, vagy gépre kerülnek, vagy hamarosan letakarják őket.

A „lord-major” felköttetését, az önkormányzatok újabb sanyargatását a járvány ürügyén ezúttal Parragh László, az Iparkamara elnöke vállalta magára önként, kéjjel. Az iparűzési adó kiiktatásának önkormányzatokra gyakorolt hatását a W alakú válságot áttekintő gazdasági elemzésünkben is ismertetjük, de mond a dilettáns ötletről keresetlen szavakat a Magyarország rovatnak nyilatkozó Gémesi György, Gödöllő polgármestere is. Szerinte Parraghnak inkább a kamarai sarcot kellene elengednie, nem pedig terrorizálnia az önkormányzatokat, amelyektől nemcsak a járvány elleni védekezéshez szükséges pénzeket vonja el a kormány, hanem elzárja előlük a fertőzöttekkel kapcsolatos összes érdemi információt is.

Bár a kormányzati illetékesek hetek óta mantrázzák, hogy az orosz vakcina már a spájzban van, mégis pillanatnyilag a német BioNTech cégnek van elsőként a legnagyobb esélye az egész világ által várt oltás forgalomba hozatalára. Gazdaság rovatunkban bemutatjuk a török bevándorló családokban született tudósok által alapított céget, amelynek teljesítményét politikai alapállástól függően ki a sikeres integráció diadalaként, ki pedig csak a szabályt erősítő kivételként ismeri el.

Vajon Orbán ámokfutása drámaíró tollára kívánkozik vagy sem?

Szimpla gazemberekről nem érdemes írni, az viszont drámába való, amikor valaki a szent cél érdekében követ el gyilkosságokat – mondja Szellem rovatunkban Spiró György, akit a Kádár Jánosról írt kötete apropóján kérdeztünk. Az író szerint azt a szabadságfosztást, aminek a magyar társadalom egyre növekvő mértékben ki van téve, nem lehet nagyon sokáig elviselni. Ugyanakkor az uralkodók nem feltétlenül abba szoktak belebukni, amit tesznek, hanem ami ellen nem képesek tenni. A járvány buktatta meg Trumpot, és Spiró szerint majdnem az összes mai kormányzatra ez vár a világon.

JAKUS IBOLYA

felelős szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez