szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pártpreferenciákat vizsgáló felmérések átlagát elemző 444.hu szerint, ha most lenne az országgyűlési választás, akkor 57 százalékos parlamenti Fidesz–KDNP-többséget hozna.

A karácsony előtti hetek politikai szenzációja volt, hogy a friss választási közvélemény-kutatásokban a Fideszt megelőzte az ellenzék. Az ezt állító eredmények ugyanakkor nem feltétlenül fedik a valóságot – derül ki a 444.hu-n Miklósi Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzőjének közreműködésével megjelent, a kutatásokat kritikusan vizsgáló cikkből.

A közvélemény-kutatók jellemzően előnyös színben tüntetik fel a hozzájuk megrendelőként forduló pártokat – érvel a cikk –, a felmérések eredményeit pedig könnyen lehet befolyásolni módszertani eszközökkel. Így például másképpen alakulnak a válaszok, ha több, és megint máshogy, ha kevesebb lehetőség közül választhatnak a válaszadók, de a kérdések megfogalmazása vagy a kérdés feltevésének ideje és módja is hat az eredményekre. 

A cikkben végül egy olyan grafikonra vitték fel a különböző közvélemény-kutatók eredményeit, amelyet kiegészítettek a kutatásokban nem publikált adatok megsaccolt értékeivel is. Az így kapott korrigált mozgóátlag közel esett a 2018-as országgyűlési választás, a 2019-es európai parlamenti választás, illetve a szintén 2019-es önkormányzati választás tényleges eredményeihez.

E szerint a mindent összesítő grafikon szerint az ellenzéki összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt becsült szavazataránya az összes mandátumszerző szavazatok között pillanatnyilag 49 százalék lenne. Az összes belföldi szavazat között juthat még 5-6 százalék kisebb pártoknak, de ezek aligha jutnának be a parlamentbe, ezért a parlamenti mandátumok elosztásánál figyelmen kívül hagyhatók.

A parlamenti patkót nézve egy 49:51 arányú kormánypárti vezetés a Vox Populi 2019-es májusi szavazatföldrajza alapján 57 százalékos Fidesz–KDNP-többséget jelentene a parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Az ellenzékiek több Európát szeretnének az egészségügyben, a kormánypártiak nem

Egy felmérés szerint a magyarok 71 százaléka jó dolognak tartaná, ha az Európai Unió nagyobb szerepet vállalna az egészségügy fejlesztésében és működtetésében. Ez a terület ugyanis tagállami feladat, azonban elindult egy folyamat, amelynek eredményeként az EU hatásköre kibővülhet. A kormánypárti szavazók azonban inkább ellenzik ezt a tervet és elégedettek a hazai egészségügy állapotával.

Ketten meghaltak egy balesetben az 1-es főúton

Ketten meghaltak egy balesetben az 1-es főúton

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő

Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás