szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus brit mutációjának hazai megjelenéséről írtak a Virológia Pécs Facebook-oldalán.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A pécsi virológusok szerint a teljes vírusgenom leszármazási vizsgálata alapján, a jelenleg elérhető adatokkal összevetve a mutáció hazai eredete a december 14-17 közötti angliai fertőzésekhez vezethető vissza.

Magyarország az 54. ország volt, ahol a héten igazoltan felbukkant a koronavírus gyorsabban fertőző mutációja. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdán jelentette be, hogy laboratóriumi vizsgálatok során három fertőzöttnél igazolták a mutáció jelenlétét.

A pécsi virológusok azt írták, száz kiválasztott reprezentatív mintából 5 esetben igazolták a mutációt, minden esetben utazási előzmény nélkül.

Ez helyi terjedést jelent, amely tekintettel az Anglia és Magyarország közt fennálló repülési aktivitásra és embermozgásra, cseppet sem meglepő.

Hozzátették, átlagemberként ugyanazokat a védelmi magatartásokat kell követni, amit eddig is. Szerintük elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb ez a variáns legyen a domináns, ám nem mindegy, hogy az átmenet milyen gyors. Járványügyileg, a kórházi nyomás növekedésnek elkerülése érdekében indokolt az új variáns vizsgálata és fékezése - írják.

Azt is hangsúlyozták, hogy ha egy új mutáció a "vakcinák kikerülésével" fenyeget az sem azt jelenti, hogy hatástalan lenne a vakcina ellene, csak azt, hogy az oltóanyag 94-95 százalékos hatékonysága valamelyest lecsökkenhet.

��������Mit mesélnek a hazai SARS-CoV-2 „Angol mutánsok”? -Elemzés- Az Angliában, Dél-Afrikában és Brazíliában egymástól...

Közzétette: Virológia Pécs – 2021. január 16., szombat

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is