szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetem hallgatói önkormányzata egyhangúlag szavazta meg, hogy a szenátusban ülő tagjai támogassák a modellváltást. Közben az egyetem autonómiáját a magánosításról féltők petíciót indítottak.

Az egyetem modellváltása mellé állt Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata – derül ki a Debreciner.hu cikkéből. A lap a DEHÖK szerda esti körlevelére hivatkozva azt írta, hogy a szervezet közgyűlése ellenszavazat és tartózkodás nélkül, 70 igen szavazattal támogatta, hogy képviselői az egyetem modellváltására szavazzanak a csütörtöki szenátusi ülésen.

A Debreceni Egyetemet három másik orvosképzést is kínáló egyetemmel együtt január elején tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról, hogy kérheti állami alapítású közhasznú alapítványi fenntartásba helyezését. A folyamat lefolytatásához alig pár hetet kaptak, megtörténtét pedig már tényként kezelik az ITM egyik prezentációjában.

A DEHÖK a Debreciner szerint a körlevélben arról is írt, hogy a hallgatók mindennapi életére nem lesz hatással a váltás, a hallgatói önkormányzat érdekképviseleti jogosítványai pedig megmaradnak. Azt, hogy milyen előnyei lesznek a magánosításnak, már nem részletezték.

Az modellváltást a többi intézmény közül Szegeden és Pécsen kíséri komolyabb nyilvános vita. A Szegedi Tudományegyetem esetében a hétfőn összeült szenátus elhalasztotta a döntést az ügyben, Pécsen keddre szerveztek összegyetemi online fórumot, ahol a rektor is bevallotta, hogy meglepte a fejlemény. Debrecenből eddig nem érkezett információ különösebb ellenkezésről, de csütörtökre felkerült egy petíció a change.org-ra, ahol az egyetem autonómiájáért való kiállásra hívnak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon