szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatjuk a prezentáció vitatott oldalait.

Álhírterjesztéssel vádolta meg lapunkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium, miután megírtuk, hogy a tárca egy birtokunkba került prezentációja alapján nem választható lehetőség az egyetemek számára a további magánosítás.

Az ITM a közleményében azt állítja, hogy az egyetemek szenátusa igenis dönthet a modellváltás lehetőségéről. A közleményükben azt írják,

a minisztériumi prezentációból kiollózott dián jól látható, hogy a kormányzati döntéshozatali folyamat csak a szenátus kezdeményezésére, egyetemi döntést követően indulhat el.

Mutatjuk, hogy ez az egész hogyan szerepel a prezentációban (a 3. oldalon):

Noha az ITM szerint a szenátusi döntések után indul el a folyamat, ugyanebben a prezentációban, a 11. oldalon már kétséget kizárólag felsorolják, hogy mely egyetemek modellváltása történik meg idén az első félévben:

A prezentáción szereplő megfogalmazásban semmilyen feltételes mód nincs.

Az elmúlt időszakban egyébként kivétel nélkül az érvényesült, amit Palkovics Lászlóék eredetileg elterveztek, elég a Magyar Tudományos Akadémiára, a Central European Universityre (CEU) vagy az Színház- és Filmművészeti Egyetemre gondolni.

Az ITM közleménye szerint stratégiai cél, hogy a hazai felsőoktatás versenyképesebb legyen, az idén kezdődő uniós ciklushoz igazodva egyeztetik az intézményekkel a stratégiai és fejlesztési terveiket. A közlemény szerint „a magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nagyot ment a Richter 2020-ban