szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzeti kisebbségek jogaiért indult európai uniós aláírásgyűjtés kudarca miatt Pitvaroson az összes intézményről levették a zászlókat. Több felvidéki településen hasonlóan demonstráltak pénteken, de Radó Tibor határozatlan időre tervezi az akciót.

Pitvaroson a polgármester döntött úgy, hogy az Európai Bizottság döntése miatt leveteti az összes uniós lobogót az önkormányzati intézményekről – írta a makohirado.hu. A Magyar Kultúra Napján több felvidéki településen hasonlóan fejezik ki tiltakozásukat, ők egy napra szedték le a zászlókat, a Csongrád-Csanád megyei Pitvaroson azonban határozatlan ideig nem teszik vissza a zászlókat.

Néhány nappal ezelőtt adott ki egy közleményt az Európai Bizottság, amelyben azzal indokolják a több mint egymillió aláírást összegyűjtő civil kezdeményezés elutasítását, hogy a hatályos jogszabályok és a szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása mellett az európai kisebbségek jogai biztosíthatók, illetve azt is megállapították, hogy nincs hatáskörük ezen a téren jogszabály kezdeményezésére. A Minority Safe Pack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért mozgalomhoz főként civilek csatlakoztak Európa-szerte, de a kezdeményezés mellé állt az Európai Parlament is. A szervezők még októberben mutatták be a javaslataikat.

Radó Tibor, Pitvaros polgármesterének a családja is érintett az 1947-es lakosságcserében, de ahogy a makohirado.hu munkatársának elmondta, az akkor a településen élők majdnem 90 százalékát érintette.

„A Benes-dekrétumok a mai napig érvényben vannak, és háborús bűnösként tarják nyilván Szlovákiában az erőszakkal Pitvarosra telepített magyarokat. Édesanyám egyéves volt az áttelepítéskor, de a dokumentumok alapján háborús bűnös. Az EU Parlamentjében jogállamiságról és egységes jogrendszerről szónokolnak, de a legalapvetőbb emberi jogokat sem biztosítják az őshonos lakosságnak, a választópolgároknak. Felháborító a bánásmód, ami a mai napig létezik a magyarok ellen" – nyilatkozta a portálnak Radó Tibor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni