szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavirus.gov.hu oldal válaszában elismerte, hogy még nincs kialakítva a szabályozás azokra vonatkozóan, akik már a második adag vakcinát is megkapták, és védettnek minősülnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szabályozás híján a már védettnek minősülő embereknek is karanténba kell vonulniuk, miután külföldről Magyarországra érkeznek – erről számolt be a 444 egy izraeli férfi történetén keresztül.

Budapesten élő és dolgozó D. decemberben hazautazott Izraelbe, ahol január 13-án megkapta a második Pfizer oltást is, így 20-án már védettnek minősült. Aznap szállt le Ferihegyen a gépe.

Mivel még nincs protokoll az oltás mindkét adagján túllévő, a betegségre már immunis emberekre, ezért a férfi még január 14-én a hivatalos levelet írt a koronavírus-oldalon megadott címre, hogy megtudja, ha már védett a vírus ellen, mentesül-e a karantén alól.

Nem kapott választ, de az utazása során magánál tartotta a hivatalos oltási igazolást, és beszerzett egy pecsétes papírt is a háziorvosától, hogy bizonyítsa, védettnek minősül.

Ferihegyen az egészségügyi vizsgálatnál megmutatta az oltási papírjait, de közölték, hogy muszáj kitöltenie a koronavírus-kérdőívet, és bár látták, hogy mindkét adag oltást megkapta, és az előírt egy hét is letelt az utolsó óta, karanténkötelezettséget írtak elő neki.

A mentességhez két, legalább két nap különbséggel készült negatív teszt kell, ezért a férfi csináltatott egy PCR-tesztet a reptéren január 20-án, majd pénteken egy újabbat. Mivel ez utóbbi eredménye csak szombatra lesz meg, a rendőrségi engedélyt várhatóan hétfőn kapja majd meg, vagyis 5 napig karanténban kell maradnia.

A férfi szerdán délután választ kapott a koronavírus-oldal adminisztrátoraitól, azt írták neki, hogy nincs még új szabály az oltottakra, de az operatív törzs és a kormány folyamatosan figyeli a nemzetközi helyzetet, és készek új kormányrendeletek kiadásával alkalmazkodni a változásokhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új virtuálisvalóság-szemüveget készít a Sony a PlayStation 5-höz

Új virtuálisvalóság-szemüveget készít a Sony a PlayStation 5-höz

Apák és a fiú – Jeff Bezos életútja, 3. rész

Apák és a fiú – Jeff Bezos életútja, 3. rész

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról