szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Felpörögtek az események Szegeden, ahol a szenátus várhatóan pénteken dönt a fenntartóváltásról. Ha a vezetés támogatja, alapítványi fenntartásba kerülhet az egyetem. Forrásaink szerint egyre több az ellenérzés, a véghajrában pedig a szegedi polgármester is bátorságra buzdítja az egyetemi polgárokat.

Kedden egyeztetett a Szegedi Tudományegyetem vezetése az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, ahol megtudták, fenntartóváltás esetén kik lesznek majd az egyetem tulajdonosi alapítványának kuratóriumában – több forrásból származó információink szerint erről beszélt szerda reggel Rovó László rektor is az összdolgozói értekezleten. A minisztériumi megbeszélésen az elmondottak szerint ott volt a rektoron kívül a kancellár és az egyeztetésért felelős munkacsoport vezetője.

Rovó László
©

A vírushelyzet miatt ezt az értekezletet is online tarották, és bár erre 773-an regisztráltak, nem lehetett élőben továbbosztani, ahogy korábban a szenátusi ülést sem. A részvételhez regisztrálni kellett, a belépés egyeseknek nagyon lassú volt, a kérdéseket pedig előzetesen, írásban kellett beküldeni.

Információink szerint a rektor a leendő kuratórium összetételét nem árulta el, a szeged.hu szerint a kuratórium tagja lehet Novák Katalin miniszter és Nemesi Pál kormánybiztos, korábbi polgármester-jelölt, Szabó Gábor fizikus professzor, korábbi rektor és a jelenlegi vezető, Rovó László is. A hvg.hu egy névtelenséget kérő forrása úgy hallotta, a kuratórium elnöke Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, EP-képviselő lehet. Trócsányi a hvg.hu-nak azt mondta, ő nem tud semmiről, a tárgyalásokon nem vett részt, épp Brüsszelben van.

Az értekezleten az kiderült, hogy a kuratóriumi jogkörök elosztásáról később egyeztetnek a minisztériummal. Forrásaink szerint a tájékoztatón a szenátus és a kuratórium viszonyát érintő kérdések nem kerültek szóba, a vagyonról viszont beszéltek. Tudomásunk szerint azt nem cáfolták, hogy magánvagyon keletkezik, az elmondások szerint az egyetem működéséhez szükséges vagyon az egyetem tulajdonában marad, a kuratórium működéséhez szükséges vagyont viszont átadják.

A szenátus pénteken dönthet az egyetem sorsáról, a múlt heti ülésen csak megvitatták a kérdést. Ott a rektor előadta a korábban már ismertetett prezentációt a modellváltás előnyeiről, hátrányairól, majd 5-6 szenátusi tag próbált érvelni amellett, hogy nem kellene ilyen rohamléptekben belevágni a modellváltásba, hiszen nem is ismerik a részleteit. Ezt a kifogást Rovó László annyival intézte el, hogy ennyi idő van rá, ez alatt kell dönteni. Az egyetem vezetése – ahogy a szintén orvosképzést is folytató debreceni és pécsi egyetem rektora – janárban "értesült" a modellváltás lehetőségéről. A Telex információi szerint a hó elején behívták őket az ITM-be, ahol állítólag ismertették velük a minisztériumi forgatókönyvet, miszerint saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. A hvg.hu forrásai ezt nem tudták megerősíteni, ugyanakkor szembetűnő, hogy a birtokunkba jutott szegedi és pécsi rektori prezentáció szinte szó szerint megegyezik, mikor a modellváltás előnyeit és kockázatait sorolja, és egybecseng az Innovációs és Technológiai Minisztérium érvelésével.

©

A múlt heti szenátusi ülésről a kritikus vélemények közül Szajbély Mihály volt bölcsészkari dékán beszéde szivárgott ki. Ő arról beszélt, hogy az alapítványok kuratóriuma általában be van betonozva, onnan csak kihalással, lemondással távoznak a tagok. Ezért kellene szerinte az alapító okiratban megvédeni az intézményt a fenntartónak való kiszolgáltatottságtól. A volt dékán szerint a versenyképes és rugalmas működést nem feltétlenül az alapítványi működéssel lehetne elérni, amennyiben a költségvetési intézmények államháztartási túlszabályozottsága köti gúzsba az egyetemeket, akkor a szabályokon kellene változtatni.

A múlt heti ülésen a rektor az elmondások szerint azzal is próbált érvelni, hogy több vidéki egyetem már döntött a modellváltás mellett, csakhogy ez szabályszerűen akkor még nem történt meg. A Pécsi Tudományegyetemen a számos bizonytalanság miatt elhalasztották a döntést péntek délutánra, és a modellváltásba teljes mellszélességgel beleálló Debreceni Egyetemen is csak pár nappal később született meg a hivatalos döntés, csont nélkül.

Noha a rektor vélhetően megnyugtatásnak szánta ezt az érvet, több forrásunk szerint az egyetemi vezetés szűkszavú tájékoztatása és a máshonnan kikerülő információk miatt egyre nagyobb az ellenérzés az átalakítással kapcsolatban. Több oktatóval is beszéltünk, mindegyiküket az aggasztja, hogy sem Debrecenben, sem a már alapítványi fenntartásban működő Miskolci Egyetemen nem volt széles körű tájékoztatás.

©

A debreceni professzorok közleménye szerint az egyetem vezetői legfeljebb dékáni szintig adhattak tájékoztatást az átalakulásról, Miskolcon pedig tavaly nyáron állították kész tények elé az egyetemi polgárokat. Az Oktatói Hálózaton belül terjed a Miskolci Egyetem átalakulásáról szóló "memorandum", amely leszögezi, hogy bár öt hónapjuk volt a modellváltás tényének bejelentése és az átalakulás kitűzött időpontja között, ez idő alatt néhány munkacsoport tevékenykedett az ügyben, amelyek munkájáról állítólag semmiféle tájékoztatást nem kaptak az egyetem polgárai, majd júniusban a dolgozóknak volt nagyjából két hetük megismerni és aláírni az új munkaszerződésüket. Abban egyrészt titoktartást kellett vállalniuk, másrészt ismeretlenül kellett vállalniuk az új szervezeti és működési szabályzatot.

A fél éves működésre is kitérő összefoglaló szerint az egyetemen nőttek a bérfeszültségek – a műszaki karon például magasabbak lettek a fizetések, mint máshol, de állítólag a kritikus véleményeket is elfojtják.

A Szegedi Egyetemen dolgozó forrásainkat az sem nyugtatja meg, hogy a gödöllői agráregyetemen az alapítványi átalakítás előtt kirúgtak legalább 200 dolgozót, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma pedig szimbolikus épületektől szabadul meg, és lecserélte az oktatói kart.

Éppen ezért többen azt szeretnék elérni, hogy a pénteki szenátusi ülés előtt tartsanak kari tanácsokat, ahol szavaznak is arról, milyen álláspontot képviseljen kötelezően a kar dékánja. Bár semmiféle szabályzat nem rendelkezik arról, hogy a szenátusi ülések előtt ki kell kérni a kari tanácstagok véleményét, de egy ilyen fajsúlyú ügyben, mint a fenntartóváltás, ezt sokan elkerülhetetlennek látják, a döntést így tartanák demokratikusnak.

Szegeden eddig kari szavazások nem voltak, csak tájékoztató ülések. A hvg.hu-nak a bölcsészkar dékánja, Gyenge Zoltán azt mondta, csütörtökre összehívja a kari tanácsot, ahol döntenek a kérdésben. Miután a szenátusban hallgatók is szavazhatnak (14 helyük van az 52-ből), a Hallgatói Önkormányzat jelenleg is összképviselői szavazást bonyolít, hogy a beérkezett vélemények szerint szavazhassanak a szenátusban.

Néhány diák tiltakozik, az Egyetem főépülete elé jelképes kordont állítottak, az SZFE átalakítása elleni tiltakozásról ismerős piros-fehér szalagokkal.

©

Estére a Veritas Virtus Libertas hallgatói csoport is szervez egy fórumot a fenntartóváltásról. Ugyan meghívták a rektort és a kancellárt is, de nem válaszoltak a megkeresésre.

Kedden "szólalt meg" először a szegedi polgármester, Botka László, aki egy Facebook-posztban bátorságra buzdította az egyetemi polgárságot, és azt kérte, "ne engedjenek a zsarolásnak". Botka azután szólalt meg, hogy az ITM államtitkára, Schanda Tamás azt válaszolta Szabó Sándor parlamenti képviselő modellváltást firtató kérdésére, hogy "az álhírekkel ellentétben a kormány kizárólag az egyetemek kezdeményezése esetén tárgyal a modellváltásról".

Ezt a magabiztos nyilatkozatot azért árnyalják az eddigi információk, például az is, hogy egy ITM prezentációban a szenátusi döntések előtt kész tényként kezelték a modellváltást. A minisztériumi ütemezés alapján a vonatkozó törvények február elején a parlament elé kerülhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 kiló arannyal és 8800 doboz csempészcigivel bukott le az ukrán diplomata

16 kiló arannyal és 8800 doboz csempészcigivel bukott le az ukrán diplomata

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály