szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu birtokába került levélből az is kiderül, a védőoltást február 4. és 7. között adják majd be, és először a legidősebbeknek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Február első hetében kezdődik meg a tervek szerint a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok oltása, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pedig az érintettek értesítésében és oltásában is számít a háziorvosokra – áll abban a levélben, amit pénteken a NEAK valamennyi háziorvos részére elküldött.

A levélben Kiss Zsolt főigazgató írta le a részleteket. Ennek során – mint az operatív törzs tájékoztatóján is elhangzott – 1800 háziorvosi szolgálatnál összesen 18 ezer időskorúnak adnak majd be koronavírus elleni védőoltást (minden érintett háziorvos egy Moderna ampullát kap, mellyel 10 beteget tud beoltani). A hvg.hu birtokába került levélből az is kiderül:

Az oltások kezdő időpontja február 4. csütörtök, befejezése pedig legkésőbb február 7. vasárnap.

A megyei kollegiális szakmai vezető külön értesítése alapján a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetők át az ampullák. A háziorvosok (nemcsak az oltást végzők, hanem 5004 orvos) kiválaszthatnak további hat embert, akiket betegszállító visz majd a megyei megyei kórházi oltóközpontba, ahol a Pfizer vakcináját kapják majd meg.

A   jelen levelemmel  egyidejűleg  az e-Jelentés  rendszeren  keresztül megküldjük az Ön praxisába tartozó azon személyek listáját, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolvavédőoltásra regisztráltak

– áll a dokumentumban. A lista egyben prioritási sorrend is, melyet a háziorvosok kötelesek követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is. A prioritási sorrend életkor szerinti (bár a kormányzati kommunikáció szerint a regisztráció sorrendje is számít): minél idősebb valaki, annál hamarabb jár neki az oltás. A listán szereplők olthatóságát viszont már a háziorvosok felelőssége eldönteni, mint ahogy a végleges oltási sorrendet is ők állítják össze.

A megmaradó vakcina-mennyiség központi visszaszállítására, vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség – figyelmeztet a NEAK. Hangsúlyozzák a pontos szervezés szükségességét, de arra már nem térnek ki, hogy mi a teendő, ha például a tíz oltandó idős valamelyike nem jelenne meg az adagjáért.

A levél alapján az is megeshet, hogy végül felesleges lesz megkeresnie a háziorvosnak a kapott lista egy-egy szereplőjét, ugyanis a héten oltják a szociális ellátórendszerben élőket, ezért előfordulhat, hogy valaki időközben már megkapta az oltást.

A NEAK főigazgatója emellett azt is kéri, hogy kísérjék figyelemmel a beoltottak egészségi állapotát, és abban az esetben, ha az oltást követően "nem kívánatos oltási reakció lép fel", azt jelezzék a Nemzeti  Népegészségügyi Központnak, vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Gazdaság

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklósnak és Pintér Sándornak is, hogy tisztázzák a béremelés kérdését. Szerintük Gulyás Gergely miniszter csütörtöki bejelentése ellentmond az orvosok béremelését meghatározó tavaly év végi kormányrendeletnek. A háziorvosok közül viszont van, aki örül a Gulyás által említett, és a béremelés feltételéül szabott praxisközösségnek, mert jó tapasztalatai vannak. Más arra figyelmeztet, hogy ez nem mindenütt lesz működőképes.

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél