szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 4000 beteget ápolnak kórházban, 332-en lélegeztetőgépen vannak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újabb 2853 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 394 023-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 035-re emelkedett – közölte a kormányzati tájékoztató oldal.

A gyógyultak száma egy nap alatt 1374-gyel nőtt, jelenleg 301 363. Az aktív fertőzöttek száma 78 625, 1375-tel több, mint egy napja.

Tegnaphoz képest héttel több, 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen, számuk 21-gyel emelkedett az utóbbi 24 órában.

Eddig 365 021-en kaptak oltást, közülük 141 023-an már a második adagot is megkapták.Egy nap alatt így 16 094-en jutottak vakcinához.

22 893-an vannak hatósági házi karanténban.

Egy nap alatt 20 855 tesztet végeztek el, így már 3 434 878 mintavétel történt.

A pozitív tesztek aránya 13,6 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor lehet valós képe egy országnak a járvány terjedéséről, ha a pozitív tesztek aránya 5 százalék alatt marad.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (73 276) és Pest megyében (49 387) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (22 273), Hajdú-Bihar (22 106) és Győr-Moson-Sopron megye (21 930). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8778).

Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik-vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Ma újabb AstraZeneca-vakcina-szállítmányt várunk és elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket