szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisebb városi kórházakban átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket. Tatabányán az éjjel nem volt éjszakai műszak a sürgősségi betegellátó osztályon, a Jahn Ferenc Kórházban három belgyógyászati osztály közül csak kettő maradt működőképes, ez utóbbit az intézmény később cáfolta.

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – közölte sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató.

Jenei Zoltán azt mondta, hogy több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését – vagyis nagyjából 5500-an nem. Úgy vélte, az arány akár még 96 százalékig is felmehet.

A március 1-jén hatályba lépett új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését. Aki nem vállalja ennek feltételeit, nem írja alá az új szerződését, nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben. Hétfő este már több egészségügyi intézményből érkezett hír arról, hogy a dolgozók egy része nem lépett át az egészségügyi szolgálati jogviszonyba.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán dolgozó 28 orvos közül 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. A kórház szerint az ellátás zavartalanságát intézményen belüli átcsoportosításokkal biztosítják.

A Jahn Ferenc Kórházban az orvosigazgató levele szerint három belgyógyászati osztály közül csak kettő maradt működőképes, de extrém a terhelése.

Frissítés: A kiszivárgott levélben foglaltakat később maga az intézmény cáfolta. Közleményükben azt írták, a hvg.hu-nak megerősítették ugyan, hogy a II. belgyógyászati osztályon dolgozó 16 orvos közül négy nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződését, de mint írták, „a fekvő- és járóbeteg-szakellátás biztosított, az osztály nem vált működésképtelenné”.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint pedig a tatabányai Szent Borbála Kórházba is káosz fenyeget, miután többen távoztak a radiológiáról, a kardiológián az osztályvezető főorvoson kívül két rezidens maradt, a pszichiátrián pedig a nővérek távoztak.

A kórházban ezért hétfőn nem volt éjszakai műszak a sürgősségi betegellátó osztályon (SBO), amit a 444.hu-nak a helyszínen is megerősítettek. A sürgősségire a más osztályokon ügyeletet teljesítő orvosokat hívták le.

Kérdéseinkkel megkerestük a budapesti Jahn Ferenc és a tatabányai kórházat is, választ eddig nem kaptunk.

Azt az országos kórház-főigazgató azt elismerte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Szerinte ugyanakkor az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására végül 95 százalékos eredmény született, amely még javulni is fog. Mint mondta, hogy a tárgyalásokon sok kérdés, aggály fogalmazódott meg, ezeket folyamatosan gyűjtik, egyeztetve a kórházi vezetőkkel.

Jenei szerint ugyanakkor „teljes garanciát lehet adni” arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család