szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már 80 év felett is oltanak az AstraZenecával, holnap összesen 74 ezer ember kap SMS-t arról, hogy mehet a hétvégén beoltatni magát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Müller Cecília szerint beigazolódtak a járványügyi számítások, ami nem csak az új fertőzöttek számában nyilvánul meg, hanem a súlyos megbetegedésekben is: 622 főt ápolnak lélegeztetőgépen jelenleg, ezért arra kért mindenkit, fokozottan tartsák be a korlátozásokat, mert a vírus sokkal könnyebben fertőz most, mint a megjelenésekor – derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Müller szerint fontos, hogy újabb szigorításokat csak akkor vezessünk be, ha már feltétlenül szükséges, ígérete szerint a mai kormányülésen született döntésről hamarosan mindenki értesül.

Holnaptól “külön fejezet kezdődik”: 18 és 60 év közötti 74 ezer krónikus betegnek küld SMS-t a kormány, ők az oxfordi AstraZeneca vakcinájával oltathatják be magukat az kijelölt oltópontokon. Valószínűleg a holnapi napon küldik ki az üzeneteket, és a hétvégén oltathatják be magukat. Az üzenetben ott lesz a kijelölt oltópont és az időpont is, Müller arra kért mindenkit, hogy ezeket az időpontokat fegyelmezetetten tartsák be az érintettek, ne érkezzenek korábban, és később sem, illetve a biztonság kedvéért mindenki vigyen magával innivalót, és legyen nálunk a taj-kártyánk, irataink is, öltözködjenek praktikusan, hogy könnyen be lehessen adni az oltást.

Jövő héten már százezer Szputnyik-vakcinával is elkezdenek oltani, de várható a Pfizertől és a Sinopharmtól is érkezik szállítmány, így Müller ígérete szerint most már megvalósulhat a kampányszerű oltás.

A tiszti főorvos szerint, ha mindenki elfogadja a számára felkínált vakcinát, akkor jövő hétre 529 ezer embert tudnának beoltani Magyarországon.

Az AstraZeneca-oltásokról elmondta, a szakirodalom és a tapasztalat alapján már korhatár nélkül, 18 éves kor felett adható bárkinek, mivel a 80 év felettieknél is hatékony.

Az oltási sorrend esetleges változtatásával kapcsolatban elmondta, valójában nem változik a sorrend, és dinamikusan egymás mellett oltanak különböző korcsoportokat. “A sorrendet azt tartjuk, az a célunk, hogy aki eddig regisztrált, valóban mind beoltásra kerüljön húsvét tájékára” – mondta, hozzátéve, hogy ez múlik a vakcinák beérkezésén is.

A hvg.hu az alábbi kérdéseket tette fel:

  • Hogyan ítélik meg a járványszámok e heti alakulását? Indokoltnak tartanak-e a jelenlegi intézkedéseken túl továbbiakat, milyen javaslatot fogalmaznak meg a kormánynak?
  • A Sinopharm bejelentette, hogy hamarosan gyerekeknek is adható a vakcinájuk. Ismereteik szerint mikor kerülhet sor ennek a vakcinának az alkalmazására 18 év alattiaknál? A gyerekek esetében már megvárják az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, vagy náluk is enélkül tervezik alkalmazni? A többi vakcinagyártó esetében hol tartanak az erre irányuló kutatások? Van-e olyan, amelynél már előre haladott állapotban vannak az ezzel kapcsolatos tesztek (és így alkalmazhatóságuk esetén nem kellene újabb fejlesztést bevárni).
  • A beoltottak számára a magyar hatóságok által kiállított, védettséget igazoló okmány mellett, amennyiben az Európai Unióban ezt igénylik, lesz-e olyan vakcinaútlevél, vagy igazoló irat, amelyből kiderül, hogy egy utazót milyen vakcinával oltottak be?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el