szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főigazgatóság szerint a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét.

Az egészségügyi dolgozók 96,3%-a, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést – jelentette be az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) szerdán.

A közleményük szerint a korábban közölthöz képest (5500) kevesebben, mintegy 4 ezren döntöttek a kilépés mellett, ezzel párhuzamosan pedig közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe.

"Írjam alá, vagy kirúgnak" - Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban

A világjárvány közepén pár napjuk volt tanulmányozni az eléjük tett szerződéstervezeteket új jogállásukról. Rosszabbkor nem is jöhetett volna a felfordulás.

A főigazgatóság azt állítja, hogy

a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét.

Azt is hozzátették, jelenleg is zajlik a felmérés, hogy a dolgozók milyen szakmai területekről távoztak. Az OKFÖ szerint betegellátást veszélyeztető helyzet sehol nem állt elő, mindössze egy-egy intézmény esetében merült fel átmeneti humánerőforrás-hiány. Az intézményvezetők tájékoztatása szerint belső átcsoportosítással minden intézmény képes kezelni a helyzetet.

A március 1-jén hatályba lépett új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését. Aki nem vállalja ennek feltételeit, nem írja alá az új szerződését, nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben.

Több kórházban is gondot okozott a dolgozók távozása, Tatabányán például hétfő éjjel nem volt éjszakai műszak a sürgősségi betegellátó osztályon.

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Kisebb városi kórházakban átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket. Tatabányán az éjjel nem volt éjszakai műszak a sürgősségi betegellátó osztályon, a Jahn Ferenc Kórházban három belgyógyászati osztály közül csak kettő maradt működőképes, ez utóbbit az intézmény később cáfolta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

EMA: A Johnson & Johnson vakcináinak igen ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés

EMA: A Johnson & Johnson vakcináinak igen ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés