szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszesek 93 százaléka szerint a főpolgármester alkalmatlan volna miniszterelnök-jelöltnek. Az ellenzék szimpatizánsainak kétharmada pont az ellenkezőjét gondolja.

Karácsony Gergely esetleges miniszterelnök-jelöltségéről készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet a Népszava megbízásából. A felmérésből kiderül, hogy az ellenzéki választók 84 százaléka voksolna a 2022-es választáson az ellenzéki összefogásra, amennyiben a jelenlegi főpolgármester lenne Orbán Viktor kormányfő kihívója.

Mindenkit azonban Karácsony sem tudna mozgósítani a Publicus szerint: az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, és a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná.

Amennyiben az ellenzéki előválasztás győzteseként lenne jelölt a politikus, erősebb volna a mozgósító ereje. Akkor szimpatizánsainak 90, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka voksolna az ellenzéki összefogásra. Sőt, ebben az esetben 45 százalékra csökkenne azoknak az aránya, akik nem Karácsonyt támogatnák Orbánnal szemben.

Azt is felmérte a Publicus, hogy mennyire tartják összeegyeztethetőnek Karácsony polgármesteri feladatait és az indulást a miniszterelnök-jelöltségért. A megkérdezettek 52 százaléka úgy látja, „helyes” lépés volna Budapest vezetőjeként elindulnia az előválasztáson, 45 százalék szerint viszont nem tartja elfogadhatónak.

Mint megjegyezték: az arányt érdemben befolyásolja, hogy a fideszes válaszadók 83 százaléka helytelenítené az indulást, míg az ellenzéki szavazók körében egyértelműen a támogatók aránya a nagyobb, 66 százalék. A bizonytalan választók 58 százaléka nem tartaná helyesnek az indulását, és mindössze 26 százalékuk tartja elfogadhatónak.

Karácsonyt összességében a megkérdezettek fele alkalmasnak tartja miniszterelnök-jelöltnek, 47 százalék viszont viszont nem. Az ellenzékiek kétharmada gondolja úgy, hogy megfelel a feladatra, míg a kormánypártiak 93 százaléka szerint alkalmatlan. A bizonytalanok között kevéssel, de többségben vannak azok, akik látják benne a kormányfőt (46-44 százalék).

Korábban a Medián is azt mérte, hogy a főpolgármester a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

Karácsony Gergely egyelőre nem jelentette be, hogy indulna a miniszterelnök-jelöltségért. Az ellenzéki összefogásban szereplők közül a Momentum jelentette be hivatalosan, hogy a pártelnököt, Fekete-Győr Andrást indítja az előválasztáson. A Jobbik még nem közölt nevet, de vezetője, Jakab Péter már jelezte, hogy vállalná a megmérettetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Koronavírus: 199 beteg meghalt, 1645 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 199 beteg meghalt, 1645 új fertőzöttet találtak