szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több munkatárs esik ki betegség miatt a BKV-nál, ha folytatódik a tendencia, leállhatnak a metrók. Az üzemigazgatóságok nélkülözhetetlen munkatársai közül eddig még senkit sem oltottak be.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Február vége óta rohamosan nő a koronavírus fertőzöttek száma a BKV-nál. A Népszava információi szerint tavaly március óta összesen csaknem ezer munkatárs betegedett meg, vagy volt igazolt kontakt személyként karanténban. Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 127 fő, de összesen 179-en vannak karanténban. Már a cég dolgozói között is szedett halálos áldozatot a járvány.

BKV Metró üzemigazgatóságán már kritikus határhoz közelít a koronavírus megbetegedések száma. A lap arról ír, hogy az M2-es vonal központi forgalmi menetirányítói már nem is a havi beosztás szerint dolgoznak, mindig az megy be, aki éppen tud. A Népszava úgy értesült, hogy ha közülük csak néhányan kiesnek, le kell állítani a metróközlekedést.

A központi forgalmi menetirányító mellett forgalmi szolgálattevőből, illetve energetikai diszpécserből is alig néhány tucat van, helyettesítésük 30 százalék feletti létszámkiesésnél nem megoldható, ugyanis nincs belőlük több az országban.

A Népszava hivatkozik egy, a fővárosi önkormányzatnál csütörtökön tartott háttérbeszélgetésre, amelyen elhangzott, hogy a kormány oltási tervéből nem derül ki pontosan, hogy kik azok, akiket speciális munkakörük miatt fontos lenne haladéktalanul beoltani. Kimaradtak például a metróirányítók, Budapest kérte mielőbb oltásukat, ám eddig nem kaptak vakcinát.

A fővárosi kormányhivatal és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az oltási munkacsoport vezetőjének kérésére már múlt hét végén leadták a metró- és a villamos-üzemigazgatóságok nélkülözhetetlen munkatársainak listáját. A mintegy száz főből azonban eddig senkit sem oltottak be.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cseh aukciós körkép 2020

Cseh aukciós körkép 2020

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést

Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést