Tetszett a cikk?

Nekiment az urizáló NER-eseknek Fürjes Balázs államtitkár, aki már a 2022-es választásra készülhet. Vajon ez egy tudatosan megtervezett, felülről irányított akció volt, vagy Fürjes saját ötlete? Bár fideszesek az utóbbit állítják, a nyilatkozat egyáltalán nem jött rosszul a klasszikus Fidesz szavazói miatt. Ráadásul Fürjest igazi pártkatonának írják le, a fővárossal folytatott tárgyalásain forrásaink szerint semmilyen kiszólása nincs.

Hét évvel ezelőtt óriási botrány lett abból, hogy a Fidesz egyik – egykor a mainál meghatározóbb – politikusa arról beszélt,

az amerikai korrupciós vádak miatt már nem fér bele, hogy egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra menjenek, vagy sokmilliós házat építsenek, milliós karórát hordjanak, vadásszanak – egyszóval urizáljanak.

Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szavait Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyenesen hátbatámadásnak tekintette, amivel szerinte Pokorni a többi között őt, Rogán Antalt és Szijjártó Pétert találta meg.

Pokorni Zoltán
©

Rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul a saját pártjával, szövetségeseivel

– üzente az akkor még a Fidesz egyik vezető politikusának számító miniszter. Lázár úgy érezte, a veteránok (Pokorni mellett az urizálást szintén kritizáló Kövér László) a 30–40 éves generációt próbálja megrendszabályozni, és azt is elmondta, hogy az elnökségi ülésen vagy négyszemközt elmondott kritikákat megérti, a nyilvánosság előtt ilyet tenni viszont már politikai akció része. Még Orbán Viktor is megszólalt, aki arról beszélt, Pokorni félreérti a helyzetet, amire ő gondol, az nem urizálás.

Ez egy plebejus párt, de én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak. Az urizálás az, amikor valaki magamutogató. Ezek az emberek nem azok – védte az övéit a miniszterelnök.

Azóta Lázár János pozíciót vesztett, Szijjártó Péter és legfőképp Rogán Antal urizálásán jellemzően névtelenül dohognak fideszes politikusok.

Időzített bombaként kezelik Rogán Antalt a Fideszben

Egy szerencsétlen időzítés és a titkolózás miatt szólhatott ekkorát Rogán Antal újabb botránya. A minisztert eddig is igyekeztek eldugni a párton belül, de a HVG forrásai szerint nem nézik jó szemmel gyarapodását, még ha az papíron törvényes is.

Mígnem jött Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár, aki március elején a Facebook-oldalán a budapestieket célzó fizetett hirdetésként futtatta a következő kérdés-választ:

Mit szólok a NER-arisztokrácia bulvárlapokból visszaköszönő, urizáló életmódjához? Egész egyszerűen azt gondolom, hogy van olyan életmód, van olyan luxus, van olyan gyarapodás, vannak olyan szokások, amiket egy politikus nem engedhet meg magának, különösen, ha hatalmon van, és különösen, ha tíz éve van már hatalmon. Az embereket joggal bosszantja az urizálás. Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az egész egyszerűen ne álljon politikusnak. Ennyi.

A 10 napig futó hirdetésre a Facebookon található becsült értékek szerint 100–125 ezer forint ment el (a hirdetései közül erre költötték a legtöbbet), 200–250 ezer embert elérve.

Vajon Fürjes Balázs államtitkárként megengedhet magának ennyi saját véleményt, vagy egy kommunikációs fogással van dolgunk? Utóbbi, vagyis az irányított kommunikáció sem kizárt, még ha nem is egyenesen a Rogán Antal-féle propagandaminisztériumból ered, hiszen Orbán Viktor épp most hozza vissza a pályára a régi, "emberarcú" fideszeseket, mint Stumpf István vagy Navracsics Tibor. Ebbe a sorba pedig Fürjes nyilatkozata tökéletesen beleillik, amit ráadásul teljes csönd kísért.

Mint egy elemző a hvg.hu-nak elmondta, a nyilatkozat mutathatja azt, hogy a Fidesz milyen sokszólamú párt, itt is vannak olyanok, akik szóvá teszik a helytelen jelenségeket, másrészt az ilyen kiszólások tökéletesen alkalmasak a kicsit elbizonytalanodó fideszesek megnyugtatására, a klasszikus budai úri középosztály, a keresztény-konzervatív értékrend alapján a pártot választók megszólítására. Ráadásul még hiteles is: a nevéhez semmi stikli nem tapad, "a szó jó értelmében csak ügyeket intéz."

Amúgy még a körzet is stimmel: Fürjes Balázs ugyanis országgyűlési képviselő-jelölt lehet Gulyás Gergely miniszter helyett a XII. kerületben, az urizálást korábban bíráló Pokorni Zoltán körzetében. Bár Fürjes azt kommunikálja, még nem döntött, beszéltünk olyan fideszes politikussal, aki biztosra veszi az indulását, sőt őt tartja a legreménytelibb fővárosi jelöltnek. Ettől még nem lesz könnyű dolga, Gulyás épphogy nyert, egy összefogó ellenzékkel szemben a jelenlegi állás szerint nem lesz sok esélye.

Fürjes Balázs
©

Beszéltünk olyan, a jobboldalhoz köthető elemzővel is, aki szerint

Fürjes üzenete egy bátor mondat, hírértéke is van, de politikai relevanciája csak akkor lenne, ha megszemélyesített volna valakit.

Biztos benne, hogy az urizálásra vonatkozó megjegyzés nem Rogán Antal ellen szólt, arra a kérdésünkre pedig, hogy ez egy irányított vélemény-e, azt mondta, "tudományos összeesküvés-elmélet, hogy minden meg van tervezve a Fideszben, de nem kell ezt ennyire túlbonyolítani." Bár ő is úgy látja, egy ilyen ügy segít Fürjesnek, hogy ismertebbé váljon, és a Fidesz-szavazók számára is fontosat mondott, de nem hinné, hogy erre kampányt építene.

Ez magánakció

– vágta rá három névtelenséget kérő fideszes politikus, mikor Fürjes nyilatkozatáról kérdeztük őket. Egy fővárosi politikus szerint aki ismeri Fürjest, annak nem volt meglepő ez a mondat. "Szerintem ő ezt így is gondolja, őszintén megfogalmazta a gondolatait, amivel én is maximálisan tudok azonosulni."

Rogán Antal
©

Többen is azt mondták, Fürjes a képviselő-jelöltségre építheti magát tudatosan, a szintén vele összefüggésbe hozott főpolgármester-jelöltség még messze van, és

a Fideszben nem is az alapján dőlnek el a dolgok, hogy ki mire vágyik.

Egy másik fideszes politikus azt mondta, Fürjesnek van ennyi mozgástere, és az ő megítélése szerint nagy is a beágyazottsága a Fideszben, egy meghatározó, jól ismert szereplő.

"Élete nagyobbik részét a Fideszben töltötte" – mondták még róla, és valóban: a kormány.hu-n lévő életrajza szerint Fürjes Balázs 17 évesen lépett be a pártba, az egyik első gimnáziumi csoportot alakította meg, 1990 és 92 között elnökségi tag volt, a középiskolás tagozat elnöke. 1996-ban Fidelitas alapító tag és alelnök lett 2001-ig.

A politika és az üzleti élet között mászkált: 1995 és 1999 között gyakornokként és ügyvédjelöltként dolgozott a Réti & Antall, Stikeman, Elliot Ügyvédi Irodában, 1999-ben az ifjúsági és sportminiszter kabinetfőnöke lett. 1999–2000-ben üzleti jogot oktatott az International Business School főiskolán, majd két évre a Budapest Sportcsarnok újjáépítéséért és a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos volt, 1998 és 2002 között igazgatósági tagja, részben elnöke volt a Hungaroring Zrt. vállalatnak.

Schmitt Pál, Orbán Viktor és Fürjes Balázs 2001-ben
©

2003 és 2011 között különböző vállalatvezetői feladatokat látott el a WING Zrt. ingatlanfejlesztő cégcsoportnál elnöki tanácsadó és vezérigazgató-helyettes beosztásban, de közben – 2005–2006-ban – programigazgatója volt a Fidesz Polgári Kormányzás 2006 Budapest programjának.

2011 óta újra inkább politikus: a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosaként dolgozott, különböző beosztásokban menedzselte például a 2024-es olimpiai, a 2022-es férfi kézilabda Eb, az atlétikai vb és a 2027-es vizes vb pályázatait, és az előző vizes vb szervező bizottságában is benne volt.

Igazán láthatóvá Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester győzelmével vált, Budapest és a főváros agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkáraként. Kívülről nézve veszélyben sincs: a Fideszben szemmel láthatóan nem tolonganak Budapestért, így attól nem kell tartania, hogy egy ilyen vélemény miatt háttérbe szorulna.

Karácsony Gergely
©

A megszólalás célzott mivoltát erősíti egyébként az is, hogy fővárosi forrásaink szerint Fürjes a velük folytatott tárgyalásokon soha egy kiszólást, megjegyzést sem tesz a pártjára, egy partnere fegyelmezett fideszes pártkatonaként írta le.

Nem az a típus, aki szégyenkezik a többiek miatt, sőt minden körülmények között védi a mundér becsületét.

Ha a tárgyalásokon eltérnek a tárgytól, például felhozzák, hogy a kormány mennyi pénzt vett el Budapesttől, Fürjes azonnal felmondja a leckét, pont úgy, mintha sajtótájékoztatót tartana. Noha a városvezetés elmondása szerint Fürjes a legjobb tudása szerint, elvileg teljes felhatalmazással tárgyal, mégis az utolsó szót Orbán Viktor mondja ki, aki simán keresztülhúzhat bármit.

Nem csak a Fideszt nem beszéli ki: többektől úgy hallottuk, a tárgyalásokon Karácsony Gergelyre sem tesz megjegyzéseket, nem vagdalkozik, nem olyan a stílusa, mint a Twitteren (ahol egyszer Közép-Európa legszebb férfitestét emlegette Karácsonnyal kapcsolatban egy Városligeti tiltakozás miatt), viszont egy forrásunk szerint egy beszólással nagyon megbántotta a főpolgármestert. Állítása szerint egy román–magyar meccs előtt megkérdezte, Karácsony kinek drukkol. Onnantól elég fagyossá vált kettőjük közt a hangulat.

©

A tárgyalásokra rálátó forrásunk szerint fővárosi viszonylatban nem tűnik úgy Fürjes Balázs, mint akinek lenne önálló politikai agendája. Szerinte a szokatlan megjegyzéseivel próbál láthatóvá válni, és a valós politikai hátország hiányát leplezni. Számára Fürjes egy jó értelemben vett végrehajtónak tűnik. Ezt egyébként mástól is hallottuk: beszéltünk egy olyan, névtelenséget kérő szereplővel, aki annak idején tanította Fürjest, és párszor azóta is találkoztak. "Az a típus volt, akit jól meg lehetett jegyezni, figyelt, csillogott a szeme, törekvő volt. Később láttam rajta, hogy dolgozós ember, aki ha akar valamit, azt meg is csinálja. Egy tág értelemben vett szakpolitikusról van szó."

Frissítés: Szerettük volna megszólaltatni Fürjes Balázst, aki végül több nap halogatás után, cikkünk megjelenése után válaszolt kérdéseinkre. Azt írta, a nyilatkozatai előtt nem egyeztet, nincs ilyen kötelezettsége.

Most sem egyeztettem, ahogy akkor sem, amikor védelmem vettem Karácsony Gergelyt az elhíresült MTVA-s interjúja után. Szabad ember vagyok – ha a megszólalásaimat bárki korlátozná, egyszerűen nem végezném ezt a munkát. Minden Orbán kormányban dolgozhattam, fel sem merült soha, senki részéről egyeztetési igény. Nekem a polgári Magyarország nem politikai termék, hanem eszme. Ennek talaján állok.

Fürjes szerint a NER-urizálását kifogásoló megszólalása nem volt része kommunikációs tervnek, azt mondta, amit gondol. "Nincs imázs építés, a munkámat végzem." Azt is közölte, nincsenek főpolgármesteri ambíciói, egy konkrét kihívás van előtte, a budai képviselőjelöltség, erről a nyári szünet előtt dönt. Pokorni Zoltán kérte fel, van hozzá kedve, most beszélik át a helyi ügyeket és azok lehetséges megoldásait Pokornival és a szomszédos választókerület országgyűlési képviselőjével, Varga Mihállyal.

A hátországról azt írta, minden Orbán-kormányban szolgált, számára első a meggyőződés. "Pont teszek rá, hogy holnap pozícióban vagyok-e – a fontos, hogy meggyőződésem szerint végezhessem a feladatomat. Addig és azt teszem, amíg és amire kapok bizalmat a miniszterelnöktől és amit magam is jó szívvel teszek. Nem hátországot akarok építeni, hanem egy jobb Budapestet."

A kormányzati kommunikációért felelős Rogán Antal tárcájától viszont hiába vártuk a választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!