szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A toxikológus Zacher Gábor szerint valóban nagyon sok a beteg.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Tényleg nagyon nagy gáz van” – mondta Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus, amikor az egészségügyi ellátás pillanatnyi helyzetéről kérdezték a Megbeszéljük című rádióműsorban.

Zacher szerint nagyon sok a beteg, és az egészségügy nemhogy a „végét járja”, de már túl is van azon ezen a határon.

Úgy folytatta: a dolgozók még tartják magukat, de újabb és újabb emberekre lenne szükség a betegellátásban.

A toxikológus megjegyezte, hogy hamarosan már nem öt, hanem hét oltóanyag áll majd rendelkezésre, utalva ezzel a kínai-kanadai CanSino, valamint az AstraZeneca-licenc alapján Indiában gyártott CoviShield vakcinákra. Majd sok kollégájához hasonlóan ő is azt hangsúlyozta, hogy az alapvető megoldást a tömeges oltás jelentheti.

A szakember drámainak nevezte azokat a alkalmakat, amikor olyan kórterembe lép be vizitelni, ahol az ott fekvők mindegyike akár a gyereke is lehetne. Szerinte ettől eltekintve is hatalmas pszichés megterhelés alatt vannak az egészségügyi dolgozók. Hozzátartozókkal közölni halálhírt, telefonálni nekik, hogy jöjjenek be, búcsúzzanak el beteg családtagjuktól, mert nincs esély megmenteni őt, ezek a legrosszabb dolgok – mondta.

Megszokni nem lehet, belefásulni pedig nem szabad” – tette hozzá.

Zacher Gábor végül nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy a húsvétot a legszűkebb családi körben ünnepeljék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!