szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester szerint az emberek hozzáállásán is múlik, hogy a kísérlet, amelyet a kormány a mostani nyitással elindít, a járvány lecsengését vagy drámai erősödését hozza-e.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kedden délután jelentette be a miniszterelnök, hogy elérte a 2,5 milliót a koronavírus-fertőzés ellen legalább egyszer beoltott magyarok száma, így az előzetesen lefektetett szabályok szerint szerdától kinyithatnak az eddig zárva tartó üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások.

Így vásárolhatunk szerdától a boltokban, piacokon, plázákban, áruházakban

Újra kinyithat minden bolt szerdától, ám korlátozzák, hányan tartózkodhatnak egyszerre az üzlethelyiségben. Ez a most hatályba lépő szabályozás lényege, megnéztük, mire érdemes figyelni.

Orbán Viktor szavaira Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán reagált. Azt írta, megérti azok megkönnyebbülését, akiknek így megmenekülhet az üzlete, a munkahelye, és azt az igényt is, hogy visszakapjunk valamit a szabadságunkból.

Mégis arra kérek mindenkit, hogy értsék meg, az oltás, különösen az első oltás önmagában nem állítja meg a járványt. A fertőzés továbbra is emberéletek százait veszi el minden nap.

Családok ezrei gyászolnak vagy imádkoznak a lélegeztetőgépen lévő szeretteik gyógyulásáért. Magyarországon népességarányosan világviszonylatban is kiugróan magaas a halálozások száma továbbra is. A kórházakban az emberi teljesítőképesség határán küzdenek a betegekért az orvosok, a rezidensek és az ápolók” – írta.

Karácsony felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány nem a fertőzöttségi adatokhoz, nem a kialakult immunitáshoz, hanem az első oltást megkapók számához igazítja a korlátozások enyhítését. Szerinte ez a kísérlet komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. „A mai miniszterelnöki bejelentés után a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy a járvány lecsengésére vagy drámai erősödésére számíthatunk-e a következő hetekben. Az európai összehasonlításban jelentős átoltottság ellenére még mindig sokan vannak, akik nem jutottak vakcinához, vagy oltottságuk még nem biztosít kellő védettséget. És bár egyre kevesebben, de még mindig fájóan sokan azok, akik elutasítják az oltást” – írta a főpolgármester, majd arra kérte az embereket, hogy legyenek óvatosak, tartsák be a jól ismert egészségügyi szabályokat.

Kerüljék a tömeget! Viseljenek maszkot és mossák, fertőtlenítsék a kezüket. Ha bármilyen tünetet éreznek, kerüljék mások társaságát! Teszteljenek! És a legfontosabb: regisztráljanak, kérjék az oltást! Tegyünk meg mindent magunk és mások egészségéért! Járjunk el bölcsen és felelősen, egy fővároshoz, egy nemzethez méltóan!”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél