szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A technológiai cégek mobilitási adatai sok szempontból árulkodóak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány kezdete óta több technológiai cég is közzéteszi az anonimizált, mobiltelefonról gyűjtött helyadatait, hogy segíteni tudja az esetszámok csökkentését. Az így összegyűlő információk alapján számos tudományos szervezet készít jelentéseket, többek között az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) is.

Ez utóbbi az egyik Magyarországról szóló összesítőjében a Google, Facebook és Apple aggregált adatait elemezte. Úgy találták, hogy a 2021. március 29-én jelentett, a kórházban kezelt, igazolt koronavírusos betegek száma (12 291) és a 244 haláleset ellenére a lakosság a 2020. januári alapszinthez képest mindössze 10 százalékkal csökkentette a mobilitását idén márciusban.

Vagyis nem igazán maradt otthon.

Ez a régió többi országához képest kiugróan alacsony érték a Qubit cikke szerint.

Ha viszont a munkahelyen töltött többletidőt nézzük (erről a Google saját információi nyújtanak képet), akkor úgy tűnik, hogy a magyarok több időt töltöttek home office-ban, mint az osztrákok, a csehek, a szlovákok vagy az olaszok.

„Az adatok azonban nem tesznek különbséget a között, ha valaki otthonról dolgozik, vagy a járvány miatt elveszítette munkáját, és ezért otthoni kényszerpihenőjét tölti, így ebből a szempontból csalókák lehetnek” – olvasható a Qubit cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!