szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyuricza László az önkormányzat bizottságaiból is kirakta a nem kormánypárti tagokat az Átlátszó szerint.

A kerepesi polgármester olyan szmsz-t, vagyis szervezeti és működési szabályzatot készített és fogadott el március végén, amely súlyosan csorbítja az önkormányzati képviselők véleménynyilvánítási jogait – írja az Átlátszó több képviselő és egy szakértő véleménye nyomán. A fideszes polgármester, Gyuricza László által március végén elfogadott szervezeti és működési szabályzat módosításáról azt írják:

  • az új szmsz tilt minden, előzetesen a polgármester által előre jóvá nem hagyott eszközt, amellyel az üléseken alátámaszthatóak lennének a felszólalások;
  • lehetővé teszi, hogy a polgármester akár féléves fizetését is elvegye annak, aki szerinte megsérti az ülés rendjét, „méltóságát”, vagy a város jó hírnevét;
  • Gyuricza saját, illetve a jegyző döntésétől tette függővé, hogy megnézhetik-e a képviselők az általa kötött szerződéseket és más iratokat;
  • a hivatalba a képviselőknek ezentúl csak hivatali munkaidőben szabad bemenni, de a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző és az aljegyző bármikor bemehet.

Az indoklás szerint erre többek között azért került sor, mert a módosítások hatékonyabbá teszik az önkormányzati munkát. Azt, hogy Gyuricza egyedül, a képviselő-testület nélkül módosíthatta az szmsz-t, a kormány által a járványra hivatkozva kihirdetett vészhelyzet tette lehetővé. A lap szerint a polgármester rendelet elfogadása mellett az önkormányzat bizottságaiból is kirúgta a nem fideszes tagokat.

Az önkormányzati törvény alapján a kerepesi szmsz-módosítások nagy része nem jogszerű – mondta az Átlátszónak egy neve elhallgatását kérő szakértő, egyetemi tanár. Szerinte például a törvény egyértelműen kimondja, hogy a működéshez szükséges iratokba betekinthetnek a képviselők. Az ilyen rendeletekkel kapcsolatban a szakértő szerint a megyei kormányhivatalhoz lehet fordulni, amely ha észrevételt tesz a rendeletre, akkor a Kúria dönthet arról.

Meggondolta magát a kormány, mégsem kötik meg a polgármesterek kezét

Gulyás Gergely miniszter bejelentette, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!