szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezet nem érti, hogy miért akkor kellett nyitni, amikor ennyire rosszak a járványügyi adatok. A PDSZ szerint az is gond, hogy a pedagógusok oltása csak a napokban kezdődött el, így nem alakulhat ki a megfelelő védettség április 19-re.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához - írta közleményében a PDSZ.

A szakszervezet szerint azzal, hogy Orbán Viktor mégsem kötelezi a felsős diákokat az osztálytermi oktatásra, a kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat.

"A PDSZ nem csak azért utasítja el ezt a teljesen érthetetlen döntést, mert sok óvodapedagógus oltása még csak alig néhány napja történt meg, vagy mert általánosságban is elmondható, hogy kollégáink védelme ki sem alakulhat a 19-ei dátumra. Ami önmagában is indokolná, hogy ne most nyíljanak meg az intézmények. Nem is csak azért utasítjuk el ezt a felelőtlen döntést, mert az súlyosan sérti az Alaptörvényt is: ha a szülő kényszerből beviszi a gyerekét az intézménybe, mert nem tud rá vigyázni, nincs módja otthon maradni, akkor gyermeke élethez és egészséghez való joga, ha otthon marad és nem viszi be, a tanuláshoz való joga sérül. A kormánynak nem szabadna ilyen választás elé állítania a magyar családokat" - írták.

A PDSZ szerint a kormány döntése 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint, valamint szüleiket, azaz nagyjából 1.2 millió fiatal felnőttet, és az érintett gyermekek testvéreit.

A kormány pontosan tudja, hogy az alsós és az óvodás korosztály az, akikkel a szülőknek otthon kellene maradniuk. Ha otthon maradnának, a kormánynak kötelessége lenne kompenzálni a gyermekeikkel otthon maradó szülőket. Mivel azonban fizetni nem akar, inkább beküldi a gyerekeket a járvány csúcsán az intézményekbe, hogy azt mondhassa: „miért kellene fizetnünk – menjenek csak dolgozni!”

 - áll a közleményben.

A PDSZ szerint a legkisebbek esetében a legnagyobb a veszély az intézményekben, hisz ők azok, akiknél nincs és jórészt nem is lehet távolságtartás, és a maszkivselésről sem lehet beszélni az esetükben.

A gyerekek számára nincsenek oltások. Ami pedig még nagyobb baj, hogy fiatal szüleik sincsenek még beoltva – ráadásul egyre többen kerülnek súlyos állapotba az új variánsok terjedésével. Emellett az óvodások és alsó tagozatosok testvérei sincsenek beoltva, akik esetleg most érettségiznek"

 - közölte a PDSZ.

A szakszervezet emlékeztetett, hogy a járványügyi adatok jelenleg sokkal rosszabbak, mint az iskolák bezárásának idején.

"Kérjük a Kormányt, hogy győzzön a józan ész! Használja az uniós forrásokat arra, amire a legfontosabb lenne: támogassa az otthon maradni kényszerülő diákok, gyermekek szüleit! Tartsa zárva a köznevelési intézményeket és csak akkor nyissa meg őket, amikor a hullám levonult!" - zárul a közlemény.

Szerdán a Pedagógusok Szakszervezete is reagált Orbán Viktor bejelentésére.

Gosztonyi Gábor alelnök a hvg.hu-nak azt mondta, részsikernek tekintik, hogy a felsősök továbbra is online tanulhatnak, de aggasztónak találják, hogy éppen azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legkevésbé lehet megvalósítani a távolságtartást. A PSZ szerint kérdéses, hogy az iskolákban lesz-e elegendő pedagógus, hogy a felsősök üres tantermeit is felhasználva megosszák az osztályokat, és elkerüljék, hogy járványgóccá váljon az intézmény, de szerintük ennek megvan az elvi lehetősége.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy április 19-én, hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskola alsó tagozata, a felsők május 10-én nyílnak meg, ugyanakkor, amikor a középiskolák is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!