szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Fülkeforradalom helyett jogállami forradalmat kell vívnia a mai ellenzéknek, ha a választást megnyerve valóban kormányozni akar - írja e heti számában a HVG. Az Orbán-kormány már nemcsak a vagyont menti ki, hanem az államot is: kiskirályok feudális anarchiájára készül. Mutatjuk, hogyan.

Rosszabb, mint a privatizáció – mondja név nélkül a HVG-nek az egyik kormányzati szereplő a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról –, mert ott legalább valamit fizettek az állami vagyonért, itt viszont ingyen vihetik. Vagyis az államigazgatáson belül is ellenérzéseket szül a kormány példátlan vagyonkimentése.

Az úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványok tulajdonba kapják a korábbi állami vagyont, legyen az egyetem, kastély, palota, részvénycsomag, üdülő, cég, termőföld vagy sziget. Miután az alapítványok számára az állam az alapítói jogokat is átadja legkésőbb 2022-ben, a kör bezárul: az öt kormányközeli kurátor leválthatatlanná válik, eladhatják, megterhelhetik a korábban állami vagyont. Az alapítványi vagyon a középkori uralkodók által híveiknek „örök időkre” adományozott hűbérbirtokhoz hasonlít, a kurátorok is elsősorban hűséggel tartoznak a donátornak.

Ez nem csupán vagyonkimentés, hiszen teljes ágazatokat vonnak ki az állam fennhatósága alól, például a felsőoktatást. Ma már könnyebb felsorolni azokat az egyetemeket – ELTE, budapesti Műegyetem, Zeneakadémia, Képzőművészeti Egyetem –, amelyek állami tulajdonban maradnak, legalábbis a pillanatnyi állás szerint. A kormány eddig 31 közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról döntött (ezeket törvényjavaslat formájában benyújtotta az Országgyűlésnek), ezek együttesen már több ezermilliárd forintot hasítottak ki a köztulajdonból.

A HVG úgy tudja, ezek után sem lesz megállás: készül egy törvényjavaslat, amely további 29 állami tulajdonú kft-t és ingatlant csapna hozzá a már meglévő alapítványokhoz, az újabb kijátszott vagyonelemek között lehet akár a Művészetek Palotája is.

További részletek a lapban és a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!