Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

A Zichy-kastély után most Andrássy-palotát kapja meg Demeter Szilárd, amit a Hajógyári-sziget déli csücskével együtt az egyetemekhez hasonlóan közérdekű vagyonkezelő alapítványba szerveznek ki.

A parlament előtt fekvő törvényjavalat szerint nemcsak a Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget déli részét kapja meg Demeter Szilád a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, hanem az egyik homlokzatával a Bem rakpartra néző,  Fő utca 11–13. alatt lévő Andrássy-palota állami tulajdonban lévő részét is. Sőt e mellett a számos alkotóházat és művésztelepet birtokló MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t, és egy 2 milliárdos, újságíróképzésre szakosodott állami cég is hozzá kerül.

©

De nem ez a legfontosabb változás a korábbi, az óbudai ingatlanok átadását érintő kormányhatározathoz képest, hanem az, amit a HVG kezdettől fogva megjósolt, hogy a nagylelkű, sok tízmilliárdos ingatlanvagyon, sőt összességében100 milliárdon felüli adományozás végső kedvezményezettje nem egy állami intézmény, a PIM lesz, hanem az egyetemekhez, például a Corvinushoz vagy az SZFE-hez hasonlóan kiszervezik azt egy leválthatatlan kuratórium által vezetett közérdekű vagyonkezelő alapítványba, ez pedig a tervezetben szerepló módon létrehozandó: Magyar Kultúráért Alapítvány lesz.

A kétharmados törvényjavalat értelmében az adományt közvetlenül a Petői Irodalmi Ügynökség kapja, csakhogy a jogszabály arról is rendelkezik, hogy az eddig állami tulajdonú, Demeter által létrehozott céget megkapja a Magyar Kultúráért Alapítvány. Nem bíznak semmit a véletlenre, a tervezetben az is szerepel, hogy az „alapítvány alapító okiratában gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására a további működés során a kuratórium kerüljön kijelölésre”.

Tehát, amit néhány egyetem esetében szemérmesen 2022-re toltak, azt itt most azon melegében megteszik. Az öt kurátor, akiknek a személyéről az emberi erőforrások minisztere dönt, leválthatatlanok és elszámoltathatatlanok lesznek, minden döntés az ő kezükbe kerül. Innen már érthető, miért kellett nagyon gyorsan a Petői Irodalmi Ügynökséget nemrégiben két ingatlannal (Szegedi Irodalmi Rezidensház, Magyar Írók Háza) és 60 milliárd forinttal ellátni, amiből csak a könnyűzenére fordítható 23 milliárd forint vert nagyobb hullámokat. Ráadásul ennek az összegnek csaknem a felét még a választások előtt megkapja, így lesz pénz a Zichy-kastély és a hajógyári épültetek rendbetételére. Csak egy, a Hajógyári-szigeten található ingatlan esetében tartja meg az állam az ingyenes használati jogát és az ott található ingóságokat, illetve csak a Zichy-kastélyon van „határozatlan ideig tartó elidegenítési és terhelési tilalom”.

©

A törvény rendelkezik arról is, hogy az alapítvány megkapja a 2 milliárd forinttal gazdálkodó Nemzeti Tehetséggondozó Nkft.-t, és MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft.-t is. Ez utóbbi mintegy 8 milliárdos könyv szerinti vagyonnal rendelkezik, ami a valóságban jóval többet ér. Hozzá tartozik a gyönyörű ingatlanokban működő zsenyei, szentendrei, mártélyi, galyatetői, kecskeméti és hódmezővásárhelyi alkotóház, övé a nemrég felújított Szentendrei Régi Művésztelep és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep, ezen kívül két galériája van Szentendrén, és számos ösztöndíjat oszt.

A szintén az alapítvány birtokába kerülő Andrássy-palota pedig egyik legfontosabb műemlékünk, amit egy 2018-as kormányhatározat még a Nemzeti Múzeum által létrehozandó  Andrássy Emlékmúzeumnak szánt, és a célra egymilliárd forintot el is különített. A palotát 1878–80-ban gróf Andrássy Gyula (1823–1890) miniszterelnök megrendelésére építették. Itt adott 1879-ben Liszt Ferenc jótékonysági hangversenyt a szegedi árvízkárosultak javára, amelyet Ferenc József osztrák császár és magyar király is végighallgatott. A ház enteriőrjét Rippl-Rónai József tervezte. Az 1897-ben átadott belsőépítészeti munkák nemcsak a Thék Endre-féle bútorgyár kivitelezte bútorokat, hanem a kerámia-, ötvös- és üvegtárgyakat, a kárpitokat, faliszőnyegeket, ezüsttálakat és üvegablakokat is magában foglalta. A nagyterem hajdan szökőkutas télikert volt, ahol egzotikus növények sorakoztak, de legfőbb ékessége a család több generációja által gyarapított elképesztő értékű műgyűjteménye volt. Itt most „egy igényes, progresszív rock-jazz központot tervezünk, nemzetközi kapcsolódási pontokkal, világhírű zenészek által tartott mesterkurzusokkal, szolid jam sessionökkel, valamint ott kap helyet a Cseh Tamás Archívum, kiállítótérrel együtt, illetve egy társművészeti központ is” – osztotta meg elképzeléseit a HVG-vel Demeter Szilárd.

Saját szellemi és gazdasági hátországán, és hangoztatott nemzeti elvein is átlépett a kormány, amikor az Andrássy Múzeum céljából az I. kerülettől megvásárolt épületről másként döntött. Az Andrássy Gyula Alapítvány régóta küzd, hogy a dualizmus kiemelkedő famíliájának emléket állítson. Honlapjukon részletesen ismertetik a múzeum terveit. Az alapítványt  Odescalchi Pál id. Andrássy Gyula dédunokája hiozta létre, de számos fideszes, vagy Fidesz közeli potentát részt vesz a munkában,  Szapáry György az Amerikai Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete, a felügyelőbizottság tagja Antall György, a tanácsadó testület tagja pedig Balog Zoltán egykori miniszter.

Ha a törvénytervezetet elfogadja a kormánytöbbség, a PIM főigazgatója egy példátlan nagyságú kulturális, sőt üzleti birodalmat hoz létre, mely a Hajógyári-sziget egykor Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyekkel, a Fő utcai koncerthelyszínnel, és a Zichy-kastéllyal megkerülhetetlen lesz. Egy részét, például a MANK működését az államnak muszáj finanszírozni egy kormányváltás esetén is, de más részei akár önfenntartóvá is tehetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A MÁV a járvány előtti utasforgalomra számít a nyáron a Balatonnál

A MÁV a járvány előtti utasforgalomra számít a nyáron a Balatonnál

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását