szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 18–59 éves helyett új korosztályi meghatározás került a listára: 16–18–59 éves.

Átírták a hivatalos oltási rendet a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. A sorrend maga nem változott,

de ahol eddig 18–59 éveseket említettek, ott már 16–18–59 éveseket írnak.

Az nem derült ki, hogy pontosan mikor változtatták meg az oltási rendet, de van olyan olvasónk, aki arról számolt be, hogy több, 16 és 18 év közötti ismerősének hetekkel korábban beküldött regisztrációja ma váltott sikeres jelzésre. A kormányzati tájékoztató honlapon egyelőre csak 18 éven felüliek oltásáról írnak, azt kedden frissítették utoljára.

A 16–18 évesek oltása akkor lett hír, amikor Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa a köztévében elejtett egy mondatot arról, hogy a krónikus betegeket már oltják ebben a korcsoportban is. Kérdésünkre a Koronavírus sajtóközpont pontosított: a 16–18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Nem tabu a 16 évesek oltása, csak vakcina kell hozzá

Az operatív törzs véleményét várja a miniszterelnök a fiatalok oltásáról, és Magyarországon már most van olyan engedélyezett vakcina, amivel lehet a 16 év felettieket is oltani. Kevesebb mint 200 ezer emberről van szó, viszont a középiskolák és így az egész társadalom védelméhez talán hozzájárulhatna egy ilyen lépés – feltéve, ha elegen regisztrálnak.

Bihari Ádám Itthon

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa pár nappal ezelőtt egy interjúban úgy fogalmazott, hogy náluk már oltják a krónikus 16 év feletti betegeket. A hvg.hu megtudta, az Országos oltási munkacsoport és az NNK egyetértésével a cisztás fibrózisban szenvedő 16-18 év közötti fiatalok oltása kezdődhet meg Pfizer-vakcinával. A többiekről egyelőre nincs szó.