szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem a The Lancet állt ki a Sinopharm vakcina mellett, hanem a kínai cég munkatársai írtak levelet a szaklapba.

A világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett – közölte még hétfőn Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn a közösségi oldalán.

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Az orvosi szaklap szerint az oltóanyag a koronavírus dél-afrikai mutációjával szemben is hatásos.

A 444.hu azonban azt írja, hogy nem igaz Menczer állítása, mert nem egészen a Lancetben jelent meg az álatal hivatkozott cikk és az írás nem egy tudományos kutatásról szólt. Egy rövid levél jelent meg a felületen, a The Lancet Microbe Correspondence rovatában. Ez arról szólt, hogy egy 12 mintás Sinopharm vizsgálat alapján a szerzők szerint a vakcina a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult.

A cikk szerint a Correspondence rovatban levelek jelennek meg, amikben tudományos kutatásokhoz, eredményekhez fűzhetnek megjegyzéseket más szerzők, illetve más, közérdeklődésre számot tartó tudományos eredményt oszthatnak meg. Ezeknek a leveleknek az az egyik jellemzője, hogy nem nézik meg közlés előtt más, független szakértők, csupán a szerkesztők nyúlnak hozzá.

Az ominózus levelet egyébként Xiaoming Yang a Sinopharm alvállalata, a China National Biotec Group elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója írta, illetve Hui Wang, aki szintén a cégnél dolgozik. A többi szerző pedig más kínai kormányszervnél és egyetemnél dolgozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!