szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki 3 hónapon belül volt fertőzött, már az is jelentkezhet oltásra – mondták az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A tizenéves korosztályt Pfizer-vakcinával fogják oltani.

Már nem a vakcinák mennyiségén múlik, hogy ki mikor kapja meg az oltást, hanem az embereken – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője ismét elmondta, hogy a magyar oltási terv sikeres, és ma már a lakosság 38 százaléka be van oltva. A regisztráltak közül 1,2 millióan vannak azok, akik még nem kaptak oltást.

Elhangzott az is, hogy az újonnan bevezetett online rendszer segítségével ma már bárki könnyedén foglalhat magának időpontot az oltásra. Aki ezt megteszi, az György István szerint az életkorától függetlenül, 1-2 napon belül hozzájuthat a vakcinához. Mint mondta, a rendszerben már nemcsak a kínai Sinopharm, hanem az AstraZeneca oltására is lehet időpontot foglalni.

György István
©

A tájékoztatón beszámoltak arról is, hogy hamarosan megkezdődik a 16-18 éves korosztály oltása, akik a Pfizer-vakcináját fogják kapni. Emellett azok is regisztrálhatnak, akik 3 hónapon belül voltak fertőzöttek.

Müller Cecília ország tiszti főorvos megismételte, hogy rengeteg vakcina van, és jön is az országba, így mindenki hozzájuthat. “Most már annyi vakcina van, ami mindenki oltását lehetővé teszi” – mondta a tiszti főorvos. Müller megemlítette, hogy jött, illetve jön Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik V és Jansen típusú oltás is, ezekből esetenként több tízezer darab, közben pedig már úton van a repülő Kína felé egy újabb, nagyobb Sinopharm-szállítmányért.

A tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus még mindig itt van köztünk, ezért továbbra is be kell tartani a védelmi intézkedéseket. Megosztotta, hogy a kórházban ápoltak száma lassan változik, ugyanakkor látni azt, hogy az újonnan detektált fertőzöttek száma folyamatosan csökken. “Közel kétszerese már a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekénél” – mondta.

Müller Cecília szerint a várandósok és azok is regisztrálhatnak és kérhetnek oltást, akik a közeljövőben szeretnének gyermeket. Közölte, azoknál, akiket beoltottak, már másnap sor kerülhet a véradásra. Ha semmilyen panasz nincs, nem kell elhalasztani. A tájékoztatón elhangzott, hogy csütörtöktől újra elérhetők lesznek a daganatos betegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok.

Az operatív törzset megkérdezték arról, mi teendője annak, aki már régebb óta oltott, de továbbra sem kapott védettségi igazolványt. Erre az a válasz érkezett, hogy az egyén a magyarorszag.hu oldalon, illetve a kormányablakokban is jelezni tudja a problémát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!