szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hubay György előállt a szerinte legegyszerűbb értelmezéssel.

Hubay Györgyöt sokan vonták kérdőre, hogy miként értette azt a megnyilvánulását, amikor arra, hogy a parlament megszavazta, hogy az ország közvagyonának jelentős része - kormányközeli személyek vezette - alapítványokhoz kerüljön át úgy reagált a Facebookon, hogy mindez azért történt, hogy "már soha ne lehessen idegeneké”. Többen szerették volna tudni, kikre gondolt

A képviselő kérésüknek eleget téve ismét Facebook-appot ragadott és közzétett egy wikiszótárból kifotózott fotót, amin az idegen szó melléknévi jelentése szerepel, de ő maga is odaírta a posztba: „Nem ismert (személy, élőlény, dolog, hely), amely eredetileg máshová tartozik." A képviselő szerint ez a legegyszerűbb értelmezés.

Úgy tűnik, hogy sok hozzászólónak ez sem volt elég. Volt, aki jelezte, hogy ha előző megnyilvánulásában főnévi értelemben használta, akkor most miért a melléknévi jelentésével jön, de talán ez a legkisebb probléma ezzel az egésszel.

A parlament kedden döntött arról, hogy a közvagyon jelentős része az államtól formálisan független alapítványokhoz kerüljön át. A szavazásról hosszabban is írtunk, a lenti írásból kiderül, hogy bár a kormány rendre a nemes célokat hangoztatja, valójában a szellemi és kulturális hatalmának bebetonozása folyik, hiszen a kérdéses alapítványok – amelyek kuratóriumaiban döntően a kormánypárthoz kötődő személyiségek kaptak helyet – helyzetét az Alaptörvényben is rögzítették, így ezekről sarkalatos (azaz kétharmados) törvény rendelkezik:

Ha az ellenzék hatalomra jut, jogállami forradalom nélkül legfeljebb biciklisávokat festhet

Az ellenzék esetleges választási győzelme nem jelenti azt, hogy valóban kormányozhat, mert az Orbán-kormány már nemcsak a vagyont menti ki, hanem az államot is: kiskirályok feudális anarchiájára készül. Mutatjuk, hogyan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Most betonozta be a kormány a szellemi és kulturális hátországát

A Parlament keddi szavazásai után alig maradt állami fenntartású egyetem, az öt közalapítványhoz is milliárdos nagyságrendű állami vagyon került. A voksolás nem volt egyszerű, több képviselő jelezte, hogy nem működik a szavazógépe, emiatt kellett megismételni egyes szavazásokat, a kormány javaslatai mindenesetre gond nélkül átmentek.