szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórházaknál többórás sorok alakultak ki, nem mindenkinek jutott Pfizer.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

100 ezer adag Pfizert osztottak szét ma reggel a kórházak között az operatív törzs döntése után (valószínűleg nem függetlenül attól, hogy pillanatok alatt meglegyen a 4 millió beoltott), viszont az eeszt.gov.hu összeomlott, így nem lehetett időpontot foglalni.

Emiatt a kórházaknál több száz ember jelent meg. Kollégáink és olvasóink beszámolói alapján úgy tűnik, az oltópontokra 7-800 adag vakcina érkezett, annyit tudtak beadni az első oltásra érkezőknek.

A Honvédkórháznál több száz méteres sor állt, de dél körül közölték, hogy nincs több Pfizer, csak AstraZeneca- vagy Sinopharm-oltást tudnak adni. Ekkor a várakozók több mint 80 százaléka elment.

Az Uzsoki-kórháznál több kilométeres sor állt, az orvosok 2 körül közölték a várakozókkal, hogy nem tudnak mindenkit beoltani Pfizerrel (helyette Sinopharmot ajánlottak). Kiszámolták, hány embernek jut oltóanyag, mögöttük rendőrök lezárták a sort. A helyszínről kollégánk azt jelentette, a többiek hazamentek, 5-6 ember reménykedik még, hogy bejut. Egy nővér a helyszínen azt mondta, ők kapták a legnagyobb mennyiséget Pfizerből, a többi kórházban tudomása szerint már mind elfogyott. Ez nem biztos, hogy így van, a Kútvölgyinél például csak fél 2-kor kezdtek sorszámokat osztani, a Péterfi Sándor utcai kórházban pedig nem fogadnak senkit, csak aki képes volt időpontot foglalni a mai napra.

A Szent ImreKórháznál már fél 12-kor szóltak, hogy nem állhatnak be többen, ott az időpontra érkezőket előreengedték. Valószínűleg a Bajcsy-Zsilinszky-kórházban sincs több oltóanyag, ugyanis kollégánk az Uzsokinál találkozott olyanokkal, akik onnan mentek át.

A kistarcsai kórházban több budapesti állt sorba, ott is sorszámot osztottak, fél 1-kor adták ki az utolsót. További részleteket itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!