Eduline
Eduline
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint az érvelés volt a legkönnyebb feladat az idei érettségin.

„Egyszerű, könnyen, szinte rutinszerűen megoldható. Ami ildomos, mert járványhelyzetben nem szabad nehéz érettségit adni a gyerekeknek, másrészt érezni lehet a feladatsoron a jóval kevésbé kompetenciaközpontú, sokkal inkább ismeretközpontú új érettségi követelmények előszelét” – mondta a középszintű magyarérettségiről Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az eduline.hu-nak.

A hétfői magyarérettségi első részének szövegértési feladatában az 1848-as szabadságharc szónokairól – például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról – szóló cikket kaptak az érettségizők, ez alapján kellett megoldaniuk tizenegy feladatot. Arató szerint „1848 vitathatatlanul a nemzeti történelem egyik fénypontja, de az idei magyarérettséginek van egy olyan íze, hogy csak régi klasszikusokat kell elemezni, és még a szövegértési feladatok is Jókairól, Petőfiről és Kossuthról szólnak”.

Az elnök szerint ezúttal pont az a legszerencsésebb feladat, amely kikerül 2024-től az érettségiről. Az érvelés a digitális játékokról és a hagyományos társasjátékról szólt, „ez a téma a gyerekekhez közel áll, erről valóban van véleményük”.

További részletek az eduline.hu cikkében olvashatók:

Könnyű, de múltba révedő az idei magyarérettségi - és egyáltalán nem biztos, hogy ez jó

Jól elemezhető novella, jó érvelési feladat, megoldható gyakorlati szövegalkotási feladat - nem voltak komoly buktatói az idei középszintű magyarérettséginek Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint. Az viszont már kérdés, mennyire méri a feladatsor a diákok gondolkodási és műértelmezési képességét. Az idei írásbeliből ráadásul teljes egészében hiányzik a modern magyar irodalom, a feladatsor „legfrissebb" műve Tóth Árpád majdnem százéves verse.

Az Eduline, a HVG oktatási szakportálja a vizsgák napján reggeltől estig beszámol a legfontosabb hírekről, az írásbeli után itt jelennek meg majd a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldások.

A magyarérettségi két részének megoldásai már megérkeztek. A szövegértési feladatok megoldókulcsa az Eduline-nak ebben a cikkében található. Az általuk felkért szaktanár itt mutatja azokat a tartalmi elemeket, amelyeket érdemes volt beleírni az érvelésbe, itt pedig a hivatalos levél megoldási javaslata olvasható.

Nyitóképünk a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban készült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!