szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter szerint a témában készült egy vizsgálat, amely egyértelműen kimondja, hogy nem kell harmadik dózis az oltóanyagból.

Nincs érdemi különbség a vakcinák között. Aki megkapta a második oltást, ott a megbetegedettek aránya rendkívül alacsony, a védettség pedig rendkívül magas – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert a Sinopharm oltóanyagával kapcsolatban kérdezték, hogy hogyan látja a kormány, szükség lesz-e a vakcinából egy harmadik adagra, miután az eltelt napokban több, ezzel foglalkozó hír is megjelent.

Gulyás válaszában azt mondta, nincs értelme bizalmatlanságot kelteni olyan vakcinákkal szemben, melyekből Magyarországon több százezren kaptak, és amelyek azóta is igazolják, hogy védettséget biztosítanak mindazoknak, akik mindkét dózist megkapták.

A miniszter ezután felolvasta a Semmelweis Egyetem vizsgálati eredményeit, melyekről korábban Merkely Béla, az intézmény rektora is beszélt a Magyar Nemzetnek. Merkely itt többek között azt részletezte, hogy az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár több százszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg.

Merkely Béla úgy vélekedett, hogy a Sinopharm szerében rengeteg másféle fehérje is van, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt.

Gulyás Gergely ezek alapján úgy válaszolt a Kormányinfón, hogy a híresztelésekkel ellentétben

nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória hvg360

Teljes joggal várhat választ a kormánytól félmillió ember, ha nincs bizonyíték a Sinopharm hatásosságára

Nehéz helyzetbe hozta a kormányt a WHO szakértői állásfoglalása, mely szerint nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a Sinopharm oltóanyaga hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szakemberek szerint ugyan minden vakcina hatásos, de mivel a kínai oltóanyagot Magyarországon kifejezetten az idősebb korosztály kapta, a magyar hatóságok akár lépéskényszerbe is kerülhetnek, ha meg akarják nyugtatni az érintetteket. Az országos hatásossági vizsgálatok már elkezdődtek, reális lehetőségként egy harmadik oltás, vagy egy másik típusú oltóanyag beadása is felmerülhet.

Serdült Viktória Itthon

A WHO szakértői szerint nem bizonyított, hogy a Sinopharm vakcina hatásos 60 év felett

Szakértői munkacsoport vizsgálta meg a kínai oltóanyagról rendelkezésre álló adatokat, ez alapján "alacsony mértékben bizonyosak afelől", hogy a Sinopharm két dózisa hatásos 60 év feletti, idősebb felnőtteknél. Magyarországon éppen ezt a korosztályt oltották a kínai vakcinával, és a magyar kormány azt állítja, hogy a Sinopharm még a Pfizernél is jobb.