szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ingatlanok árverezésére és kiürítésére a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó eltérő intézkedésekről a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg kormányrendelet.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Csak a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnése után lehet „ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani” – mondja ki az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent, csütörtöktől hatályos kormányrendelet.

Az is szerepel benne, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

A kormányrendeletben az is olvasható, hogy a végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése – az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele – iránt legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet.

Kikötik benne azt is, hogy a rendelkezéseket a hatályba lépés napján folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáért korábban a Város Mindenkié lakhatási és hajléktalan érdekvédelmi csoport levélküldő kampányt indított az aHang felületén. A civil szervezet jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége március 23-án elutasította a meghosszabbításra vonatkozó törvényjavaslatot, „és nem tesz semmit a koronavírus-járvány hatására bajba jutott emberek lakhatási támogatására”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!