szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az AstraZeneca-vakcinával oltottak közül többen az eddig ajánlott 12 hét helyett 4 héttel az első oltás utánra kaptak újabb időpontot, miközben az EESZT-ben 12 hetes várakozás szerepelt. Az nem derült ki, hogy miért, azt viszont legalább tisztázta az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy ilyenkor az számít, amit az oltóponton kapott papírra írnak.

Az elmúlt napokban több olyan oltópont is volt, ahol automatikusan egy hónappal későbbi időpontot kapnak az astrazenecások a második oltásra, nem pedig 85 nappal későbbit, mint eddig. A Telex szerint ráadásul sokan azt tapasztalták, hogy bár a helyszínen kapott papírjukra 4 héttel későbbi időpont került, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) belépve 12 héttel későbbi időpontot láttak.

A portált most arról tájékoztatta az Országos Kórházi Főigazgatóság:

„amennyiben eltérés van az oltási lapon szereplő időpont és az EESZT-ből automatikusan számolt időpont között, minden esetben az oltási kártyán lévő időpontot kell figyelembe venni.”

Mint írták, „az EESZT-ben való oltásrögzítésnél egy automatikus, előre beállított időpont jelenik meg minden vakcina mellett, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ ad meg ajánlásként a vakcina bevezetésével. Ezen időponttól eltérni az alkalmazási előiratok alapján lehetséges, ezt az oltópont határozza meg, és ez alapján írják az oltási kártyára a következő időpontot.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!