Tetszett a cikk?

Vasárnaptól két évre „a gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztossá” nevezték ki dr. Bogdán Tibort.

Az ismert jogásznak (1989-1990-ben az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, 1990-1993-ban államtitkára, 2019-től a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány vagyonellenőre) főleg a fizetésképtelenségi, reorganizációs eljárások egyes kérdéseinek szabályozására, a jogi személyek egységes nyilvántartásának szabályozására, az új elektronikus ingatlan-nyilvántartás jogi szabályozására kell javaslatot tennie. Ehhez ötfős titkárságot és államtitkári juttatást (havi bruttó 1,75 millió forint) kap.

A kinevezés érdekessége, hogy a kormány csak ezzel együtt helyezte hatályon kívül a Bogdán Tibor eddigi kormánybiztosi megbízatásáról szóló határozatát.

Ugyanis őt 2019. május 9-től két évre – azaz éppen e hét vasárnapjáig – „a közigazgatási bíróságokról szóló 2018. évi CXXX. törvény hatálybalépésével összefüggő feladatok koordinációjáért” tették felelőssé. Egyebek közt dolga volt (lett volna) figyelemmel kísérni a Közigazgatási Felsőbíróság esztergomi elhelyezésével összefüggésben felmerülő, szervezési és előkészítési feladatok és a közigazgatási bíróságok infrastruktúrájának megvalósításával összefüggő kormányzati és koordinációs feladatok végrehajtását. Csakhogy a kormány már öt hónappal később letett az önálló közigazgatási bíróságok létrehozásáról, sőt 2019 decemberében – kivételesen ellenzéki javaslatot elfogadva – az Alaptörvényből is törölték ezt az intézményt.

Bogdán Tibor neve azonban 2021. május 7-én reggel is a közigazgatási bíróságokat érintő feladatkörrel szerepel a kormány honlapján a kormánybiztosok között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!