szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közös kárigényt nyújtottak be egy magyarországi ügyvédi irodán keresztül a baleset áldozatainak hozzátartozói, 4,3 milliárd forintot követelnek a Hableány és a Viking Sigyn üzemeltetőjén.

Egy magyar ügyvédi irodán keresztül jelezték közös kárigényüket a 2019-es Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói, összesen 4,3 milliárd forintot követelnek a balesetet okozó Viking Sigyn és a Hableány üzemeltetőjén – írta a Ripost. A lap kiemeli, hogy a Hableány elhunyt kapitányának lánya 35 millió forintos kárigényt jelentett be az apját foglalkoztató Panoráma Deck nevű céggel szemben. Hasonló nagyságrendű kártérítési igénnyel bír a balesetben elhunyt matróz családja is.

A Panoráma Deck jogásza a Ripostnak azt mondta, hogy a cég végét jelenti, ha ki kell fizetniük a kártérítést. Sógor Zsolt szerint a cégnek is jelentős, 6-700 millió forintos kára van, hiszen nemcsak a Hableányt, hanem a forgalmuk nagy részét is elveszítették. Sógor hozzátette, hogy az alkalmazottaik egy részét is el kellett bocsátaniuk.

Az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat korábban a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij C. ellen. A férfi ellen folyó büntetőeljárás április végén a szakértők meghallgatásával folytatódott, ekkor vetítettek le először videókat a balesetről.

A Hableányt 2019. május 25.-én tarolta le a Viking Sigyn turistahajó a budapesti Margit híd közelében. Fedélzetén 35-en utaztak, ketten a személyzet tagjaként, 33-an pedig koreai turisták voltak. A szerencsétlenséget csupán heten élték túl, 27-en életüket vesztették, a legutolsó koreai áldozat a mai napig sem került elő. A balesetről ide kattintva olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!