szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság szerint Halász Júlia nem tudta igazolni, hogy Szabó László valóban erőszakosan viselkedett vele.

A bíróság másodfokú ítéletében is megállapította, hogy Halász Júlia, a 444 újságírója rágalmazást követett el, amikor azt állította, hogy 2017 tavaszán megrángatta őt Szabó László, a Fidesz–KDNP újbudai önkormányzati képviselője egy iskolában tartott kampányeseményen - írja a Media1.

A 2017-es fideszes fórumon megtiltották az újságírónak, hogy videós tudósítást készítsen a kampányeseményről, ezért csak fotózott. Később azonban állítása szerint Szabó László elvette tőle a telefonját, lökdöste, a karjánál fogva rágatta őt, és a kameraállványát sem akarták visszaadni neki.

Az újságíró kihívta a rendőröket, akik megérkezésük után állítólag azt mondták neki, hogy nem tudták azonosítani a támadót, és "mivel a szervezők nem látnak szívesen, ezért nem jönnek velem vissza az épületbe, hogy esetleg együtt keressük meg".

Az újságírónő mellett több kollégája kiállt, még szimpátiatüntetést is szerveztek mellette.

A Media1 azt írja, hogy Halász Júliát azért ítélték el rágalmazásért első majd most másodfokon, mert nem tudta hitelt érdemlően igazolni a bíróságon, hogy erőszakosan léptek fel ellene.

A másodfokú bírósági ítélet után Szabó László azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy nincs benne harag Halász Júliával szemben, de úgy gondolja, hogy elvárható lenne, hogy az újságírónő elismerje, alaptalanul vádaskodott, és nyilvánosan is bocsánatot kérjen a történtekért.

A 444 főszerkesztője szerint viszont ez az ügy az elmúlt évek egyik legfelháborítóbb esete. Uj Péter elmondta, hogy bár Szabó szerint a kolléganő már a teremben provokatívan viselkedett, a helyszínen négy-öt kormányközeli tévé, illetve az állami hírügynökség is jelen volt, és maga a párt is rögzítette az eseményt, mégsem mutattak be egyetlen olyan felvételt, amely alátámasztaná Szabó állítását a provokációról, viszont a politikai gyűlés helyszínéűl szolgáló iskola egyik biztonsági kamerája rögzítette azt amint a politikus az újságíró kamerájáért nyúl, ezt a felvételt publikálták is. A főszerkesztő szerint az is elgondolkodtató, hogy Szabóék az események után csak később tettek lépéseket rágalmazás miatt az újságíró ellen.

Uj Péter a Media1-nek azt mondta, hogy természetesen lapja továbbra is kiáll Halász Júlia mellett, annál is inkább mivel Szabó Lászlóék csak azért kerültek nyerő helyzetbe a bíróságon, mert a bíróság nem vette figyelembe a kamera felvételt, ráadásul a fideszes kampányesemény résztvevői összezártak Halász Júliával szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!