szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden területen romlott a helyzet – derült ki Szél Bernadett rendőrségi adatigénylése után.

2020-ban a kapcsolati erőszak bűncselekmények 89 százalékában nő volt az áldozat – derül ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzéséből, ami egy komplett jelentéscsomagnak is felfogható.

Szél a rendőrségtől kapott adatok alapján készítette el a beszámolót. A cél kimondottan az volt, hogy kielemezhessék a járvány alatti kapcsolati erőszak mértékét. A képviselő szerint “az adatok azt mutatják, hogy tavaly, a járvány évében minden szám nagyot romlott, mégpedig jellemzően a nők ellen elkövetett bűncselekmények növekedése miatt”.

A bejegyzésben Szél hozzáteszi, hogy

hasonlóan kemény munka volt ez, mint a szociális otthonok fertőzöttségének vagy a kórházi ágykiürítésekkel kapcsolatos adatok feltárása, de egy fontos különbség van: a kapcsolati erőszak területén még a rendszerezett statisztikai adatgyűjtés se valósul meg. Hatalmas tehát az elmaradás, nemhogy az intézkedésekben, de a valóság rögzítésében is”.

Szél Bernadett szerint “úgy kellett rendet vágnia az adatdzsungelben”, ami jól rámutat arra, hogy mennyire nincsenek használható, rendszerezett statisztikák a családon belüli erőszakról, pedig ez kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak küzdeni ellene.

Ami a számokat illeti:

  • 2020-ban a kapcsolati erőszak bűncselekmények 89 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 88 százalékkal több, mint az előző évi (472 eset tavaly, 251 korábban). Ennek a növekedésnek a 86 százaléka nők elleni erőszak.
  • 2020-ban hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekmények (például testi sértés, zaklatás, kapcsolati erőszak, garázdaság stb.) sértettjeinek 72 százaléka nő volt. A tavalyi adat 11 százalékkal magasabb az előző évinél (7522 eset tavaly, 6773 korábban). Ennek a növekedésnek 84 százalékában nő volt az áldozat.
  • 2020-ban a rendőrség által lezárt, hozzátartozók közti emberölési/halált okozó testi sértéses esetek 61 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 33 százalékkal magasabb az előző évinél (93 és 70 eset). A különbség 83 százalékában nő volt az áldozat.
  • 2020-ban a partner/volt partner sérelmére elkövetett emberölések lezárt eseteinek 74 százalékában nő volt az áldozat (itt a partner kategóriába Szél szerint beletartozik a jelenlegi/volt párkapcsolat is, ezenkívül a volt/jelenlegi élettárs, bejegyzett élettárs, házastárs). A tavalyi adat 47 százalékkal magasabb az előző évinél (47, illetve 32 esett). A növekedés 87 százalékát teszik ki nők ellen elkövetett gyilkosságok.
  • A partner/volt partner által elkövetett és lezárt testi sértési ügyek éves adatai is árulkodóak. Ezek között rendre 88–90 százalék a női sértettek aránya, 2020-ban 88 százalékban volt nő az áldozat. Az esetek száma 13 százalékkal nőtt, és a növekmény 66 százaléka volt nők elleni, partner/volt partner általi testi sértés.
  • A kapcsolati erőszak rendőrségi eljárásainak 61 százaléka végződik vádemeléssel, 27 százalékban magánindítvány hiánya miatt kerül sor a feljelentés elutasítására, vagy a nyomozás megszüntetésére Szél szerint.
  • 2020-ban a rendőrök 1842 alkalommal rendeltek ideiglenes megelőző távoltartást, ami 26 százalékkal több, mint az előző évi. Legutóbb 2014-ben volt hasonlóan magas ez a szám.
  • 2020-ban csökkent a hozzátartozók közti erőszak ügyében eljárók évi egyszeri kötelező képzésén részt vevők száma. Tavaly 6007-en kaptak ilyen képzést, 2019-ben 7294-en, 2018-ban 7861-en. A képviselő arra is rákérdezett, hogy évente az állomány hány százaléka részesül képzésben, de erre az Országos Rendőr-főkapitányság nem tudott választ adni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!