szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány mindkét projektet megvalósítaná, együttműködést ajánlanak a fővárosnak. Palkovics szerint a korábbi egyeztetéseken sem „Diákvárosról” volt szó.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„A Diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Palkovics hétfőn órákon keresztül egyeztetett az egyetem budapesti kampuszának ügyében Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel. Palkovics tájékoztatóján elmondta, hogy felajánlották a fővárosnak, hogy mind az egyetemet, mind a diákvárost felépítik, minden olyan létesítménnyel együtt, „ami ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat”.

Karácsony a megbeszélést sajtótájékoztatóján eredménytelennek nevezte. Erről itt írtunk korábban:

Konzultációt indít a főváros a Fudan Egyetem ügyében

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt az intézmény budapesti kampuszáról és a Diákvárosról, elmondásuk szerint teljesen eredménytelenül.

Palkovics a tárgyalást követően azt mondta, hogy a 2017-es fejlesztés szerinte négy elemből áll: egyetem- és kollégiumfejlesztésből, valamint hallgatói közösségi térből és kutatóintézményből. A miniszter szerint „itt van egyet nem értés”, ugyanis Karácsony azt kommunikálja, hogy egyetemről soha nem volt szó. Palkovics szerint azonban a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában az szerepelt, hogy egyetemvárost építenek, nem diákvárost, így szerinte nem csorbul a korábban kitalált koncepció.

A miniszter hozzátette, hogy hétfőn délután közzéteszik azokat az anyagokat, amikből szerinte kiderül, hogy a legelső egyeztetéseken is „egyetemvárosról” volt szó, valamint kiemelte, hogy az egyetem kampuszának építési költsége nem haladná meg a 440 milliárd forintot. A maradék 100 milliárd forint „az általános célú építményekre menne el” elmondása szerint.

Palkovics cáfolta, hogy a kormány döntött volna a Fudan Egyetemmel kapcsolatban bármiről is. „Nem döntöttünk el semmit, nem is dönthettünk el semmit, mert a projekt most kezd operatív szakaszába lépni” – mondta. A kampusz finanszírozásával kapcsolatban elmondta, hogy a kormány ajánlatokat fog kérni európai és kínai bankoktól, ezek ismeretében döntenek majd arról, hogy honnan vesznek fel kölcsönt.

Az MTI híradása szerint Palkovics szerette volna, ha a főpolgármesterrel közös sajtótájékoztatón tud beszámolni a tárgyalásról, ám Karácsony Gergely külön sajtótájékoztatót tartott. Erről a közmédia cikkünk megjelenéséig nem számolt be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Konzultációt indít a főváros a Fudan Egyetem ügyében

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt az intézmény budapesti kampuszáról és a Diákvárosról, elmondásuk szerint teljesen eredménytelenül.