szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tüntetés szervezői szerint a kormány tervezett módosítása elveszi tőlük a szabad választás lehetőségét és nagyon megnöveli az egyébként is hosszú várólistákat.

Nyilvános tiltakozást szervez a meddőségi klinikák állami kézbe vétele ellen egy érintett édesanya. A deklaráltan politikamentes megmozdulást vasárnap délutánra tervezik a Kossuth Lajos térre, az eseményre már több mint ezren jeleztek vissza.

A szervező, Kazinczy Krisztina korábban az RTL Híradónak azt mondta: felháborította, hogy a kormány meg akarja szüntetni azokat a magánklinikákat, amelyek segítségével az ő gyereke is megszületett. Szerinte a tervezett módosítással még tovább kell várniuk a pároknak, hogy bejussanak az állami klinikákra, és még nagyobb tömeg lesz.

Mint azt a hvg.hu korábban megírta, a múlt héten az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között bukkant fel néhány paragrafus, amelyekből kiderült, hogy a jövő nyártól kizárólag állami meddőségi klinikákon lehetne kezelni Magyarországon az erre jogosult nőket. A még működő három magán meddőségi klinika jövő nyáron elveszítené a működési engedélyét, de már idén szeptember 30-tól sem kezdhetnének bele új beavatkozásokba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a lépésre pénzügyi visszaélések miatt van szükség, csakhogy ennek nem sok alapja van, a meddőségi magánklinikák ugyanis egyetlen fillér állami támogatásban vagy finanszírozásban nem részesülnek, a kezelés árát a páciensek fizetik.

A tüntetés szervezői – és a hvg.hu-nak korábban megszólaló szakemberek – szerint az államosítás következményeként az eddig magánintézménybe járó jelentős számú páciens az állami ellátásban fog sorban állni, növelve ezzel az így sem rövid állami várólistákat. Azért is tiltakoznak, mert a módosítás elvenné tőlük a szabad választás lehetőségét, valamint felháborítónak találják, hogy a magánintézetekben lefagyasztott embrióikat át kell adjuk az államnak.

A kormány ködös érveléssel vérezteti ki a meddőségi magánklinikákat

Gulyás Gergely lényegében azzal vádolta meg a meddőségi magánklinikákat, hogy visszaélnek állami forrásokkal. Holott nem is kapnak állami támogatást. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ha a szolgáltató nem szerződik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, akkor nem biztosított az átláthatósága, ezért indokolt megvonni a megmaradt magánklinikák működési engedélyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

A kormány ködös érveléssel vérezteti ki a meddőségi magánklinikákat

Gulyás Gergely lényegében azzal vádolta meg a meddőségi magánklinikákat, hogy visszaélnek állami forrásokkal. Holott nem is kapnak állami támogatást. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ha a szolgáltató nem szerződik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, akkor nem biztosított az átláthatósága, ezért indokolt megvonni a megmaradt magánklinikák működési engedélyét. Törvénymódosítást is beadtak már, amivel a meddőségi ellátásban megvalósulhat a teljes állami kontroll.