Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez a HVG hetilap ajánlója.

Kimerültség, légszomj, sokszervi szövődmények, depresszió – az úgynevezett poszt-Covid-szindróma jellegzetes tünetei, amelyekben a koronavírus-fertőzésen átesett honfitársaink százezrei szenvedhetnek akár hosszú ideig. Immár nyilvánvaló, hogy a ma élő nemzedékek számára mindenképpen meghatározó életeseménnyé válik a világjárvány, különböző szakaszainak bemutatásától pedig a felelős tömegkommunikáció sem tekinthet el még sokáig. Aktuális Covid-cikkünk a Magyarország rovatban azt boncolgatja, miként követi majd a „romeltakarítás” a vírus feletti győzelmet, vagyis a hazai egészségügy következő súlyos próbatétele lesz a megbirkózás a járvány tartós utóhatásaival.

Még kilátástalanabb a helyzet a poszt-Fidesz-szindróma esetében vagyis, hogy mi lesz a követendő gazdasági-társadalmi terápia egy esetleges kormányváltás után. A betegség kórokozója – mint ismert – a korrupció nevű vírus (latin nevén lopás).

©

Ennek enyhe formája a Kádár-korszakban telepedett meg Magyarországon, amikor csekély kenőpénz vagy párttitkárral fenntartott barátság ellenében Trabanthoz vagy lakótelepi panellakáshoz lehetett jutni. A vírus rendkívül agresszív mutánsa a 2010-es években jelent meg, aminek következtében ma már komplett iparágakat, szolgáltató ágazatokat és egyetemeket lehet kapni a szuperterjesztőtől, ha valaki elég közel áll hozzá.

Fókuszban rovatunk ad látleletet a járvány legújabb, sokadik hullámáról, amelyben egyebek között Jászai Gellért tulajdonává válik a magyar informatikai-távközlési szektor, Mészáros Lőrincé az áram- és gázszolgáltatás, Szíjj Lászlóé a hadiipar, egy sor kisebb-nagyobb rangú „közeli” figuráé pedig a felsőoktatás, illetve a kultúra eleddig állami tulajdonú vagyona, aminek tartós szövődményeként egy majdani új kormány által nehezen kezelhető monopolhelyzetek és pénzszivattyúk maradnak fenn. Aggasztó, hogy a kórt már skrupulus nélkül hurcolják külföldre is. Világ rovatunk számol be arról, hogy Orbán Viktor nemrég népes oligarchakísérettel Üzbegisztánban járt. A fő cél – a kormánypropaganda által bedobott krumplikutatási kooperációval ellentétben – a halászati együttműködés volt: mármint a helyi és környékbeli privatizációs projektek zavaros tengerében.

Gazdaság rovatunk a poszt-Fidesz-szindróma egy másik kínos jelét elemzi. Amióta az Európai Unió a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kivédésére felfüggesztette a költségvetési szigorral és az állami támogatások korlátozásával kapcsolatos szinte valamennyi szabályát, az Orbán-kormány számolatlanul szórja kedvenc politikai projektjeire az adófizetők pénzét, függetlenül attól, hogy ezzel tartósan segíti-e a későbbi gazdasági növekedést, vagy sem.

Egy következő kormány számára kellemetlen szövődményként emiatt a vagyonának jelentős részétől már amúgy is megfosztott állam vészes eladósodása várható.

Mindezt további tartós mellékhatásként tetézi a környezetrombolás: a vagyonnal, pénzzel kitömött kormányközeli réteg keresi a pénzköltési lehetőségeket, és meg is találja, főleg a Magyarország kedvelt üdülőkörzeteiben építendő betonkolosszusok formájában. Hacsak, mint az önkormányzatokat sújtó legújabb jogfosztási tervekről szóló írásunk beszámol róla, a helyhatóságok és a civil szervezetek vissza nem verik a kormányzat minden eddiginél arcátlanabb támadásait.

Hogy a politikai ellenzéknek lesz-e mindezen súlyos bajokra orvossága, és oltása a magyar mutáns legyőzésére, az még nem világos. E heti Portrénkban egy miniszterelnökjelölt-jelölt, Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerepel, akiről egyelőre csak annyit tudni, hogy az egykor liberális Fidesz hívéből a szélsőjobbon át most középre tart, s közben több munkahelyet is megjárt. Ez a pálya 40 évesen persze még mindig egy fokkal jobb, mint a közel 60 éves Orbán Viktoré, akinek munkahelye sosem volt, viszont a liberálisoktól indulva, a középen áthaladva, a jobbszélen végzi. Fejlődünk.

KOCSIS GYÖRGYI

szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban