szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt állítják, hogy a főváros már előre tájékoztatta az érintetteket arról, hogy a jövőben betiltják a tevékenységüket.

„Az aluljárókban kialakított üzlethelyiségek és pavilonok közmű-kiépítettsége és kialakítása a legtöbb esetben nem alkalmas a helyben sütésre” – ezzel indokolja a fővárosi önkormányzat, hogy a jövőben betiltják egyes büféknek a helyben sütést az aluljárók területén.

Viszlát, girosz és kürtőskalács: a főváros betiltotta a sütést az aluljárókban

A Blikk értesülése szerint a főváros megtiltotta az aluljáróban működő vendéglátóipari egységeknek a helyben sütést, mert a büfék és pavilonok „közmű-kiépítettségük és kialakításuk miatt” nem alkalmasak erre.

Közleményükben azt írják, hogy minden egyes pavilon és büfé működését egyedi elbírálás alapján fogják meghosszabbítani vagy felfüggeszteni. Az elbírálás azonban az aluljárókban lévő üzlethelyiségek és pavilonok bérleti szerződéseinek, illetve közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződéseinek lejártához, illetve megújításához igazodik.

„Az érintett bérlők a helyben sütéssel kapcsolatos gyakorlatról kellő időben előre tájékoztatást kaptak, így elegendő idejük volt a felkészülésre: már a tavalyi döntések során jeleztük a lejáró szerződéssel érintett ügyfeleknek, hogy egyes tevékenységük csak 2024. december 31-ig folytatható” – olvasható a közleményben.

Az elbírálás során a hivatal és az aluljáró üzemeltetője vizsgálja, hogy olajjal/zsírral történik-e a helyben sütés, a helyben elkészített ételek előkészítése, vagy sütése során keletkezik-e zsiradék, továbbá a készítés során alkalmazott eszközök takarítása, mosogatása során a csatornarendszerbe kerülhet-e szennyező anyag. Az elbírálás az egyes aluljárók eltérő kialakítására figyelemmel történik, hiszen a különböző eljárások más és más hatással vannak az adott aluljáró közműveire és a köztisztaságra.

Mint írják, a fővárosi cégek végeztek ügyfélelégedettség-méréseket, amelyek arról tanúskodnak, hogy sok budapesti lát köztisztasági problémát az egyes aluljárókban a helyben sütés miatt tapasztalható szag- és egyéb problémák miatt. „A főváros köztisztasági cége mindent elkövet az aluljárók tisztán tartása érdekében, ám ezt a helyben sütés okozta kedvezőtlen hatások miatt a budapestiek csak korlátozottan érzékelhetik” – áll a közleményben.

Mindezek alapján a főváros úgy véli, hogy a helyben történő ételkészítést – ideértve az előre elkészített, fagyasztott termékek megsütését is –, különösen az olajjal/zsírral történő helyben sütést csak olyan aluljárókban indokolt engedélyezni, ahol az aluljáró kezelője/üzemeltetője által is igazoltan kizárhatók a fent jelzett problémák, kizárt a zsír csatornába történő kerülése, és a helyiség elhelyezkedése lehetővé teszi a keletkező szagok nem közforgalmi területre történő kivezetését.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!