szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A Blikk értesülése szerint a főváros megtiltotta az aluljáróban működő vendéglátóipari egységeknek a helyben sütést, mert a büfék és pavilonok „közmű-kiépítettségük és kialakításuk miatt” nem alkalmasak erre.

A budapesti önkormányzat szerint rengeteg probléma van a helyben sütéssel. Egyesek a szagokra panaszkodnak, de azzal is bajuk van, hogy a zsír- és olajgőz kicsapódik a szellőzőcsatornában, amelynek a tisztítása nehezen megoldható, a használt olajokat és zsírokat pedig a vendéglátósok a csatornarendszerbe engedik, amely azonban nem erre, hanem az esővíz elvezetésére szolgál – írja a Blikk.

A főváros ezért úgy döntött, hogy január 1-jétől „az összes aluljáróban nem támogatott tevékenységi kör a helyben sütés”, erről pedig az érintetteket időben tájékoztatták.

A lap ismételt kérdésére a budapesti önkormányzat megerősítette, hogy bár ezzel a büfék kínálata jelentősen csökken, a bérleti díj nem változik, mert a területhasználati díjat mindig is egységesen, a tevékenységi körtől függetlenül határozták meg.

Az önkormányzatot a HVG is megkereste kérdéseivel. Többek között arra vagyunk kíváncsiak, hogy pontosan mely tevékenységek váltak tiltottá, például vonatkozik-e a jogszabály azokra a pékségekre, amelyek mélyfagyasztott pékárut melegítenek fel sütőben (ez zsírgőzzel ugyan nem, de szagokkal annál inkább jár). Válaszuk beérkezése esetén cikkünket frissítjük.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!