Tetszett a cikk?

A foglalkoztatási mutatók a tavalyi stagnáláshoz képest kedvező elmozdulást jeleznek. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint a foglalkoztatottak száma június-augusztusban 3 millió 943 ezerre emelkedett, a növekedés egy év alatt 65 ezer fő.

A tárca értékelése szerint a foglalkoztatottak számának növekedése lényegesen meghaladja a statisztikai hibahatárt. A foglalkoztatási ráta és az aktivitási ráta is nőtt, mindkét mutató 0,9 százalékponttal javult.Magyarországon az inaktívak aránya az uniós országokhoz képest magas: a 15-64 éves népesség közel 40 százalékát sem foglalkoztatottként, sem munkát keresőként nem lehetett besorolni, azaz nincs jelen a munkaerőpiacon. Nyugdíjban részesül 55 százalékuk, nappali tagozatos tanuló 20 százalék, gyermekgondozási ellátásban részesül 8 százalékuk.
A közlemény szerint az inaktívak 12 százaléka szeretett volna munkát, de állást különböző okok (egészségügyi, családi stb.) miatt nem kerestek, míg közel egynegyedük esélytelennek ítélte képzettségének, kívánalmának megfelelő álláshoz való jutását. Ezért biztató jelnek tekinthető a legutóbbi időszakban megmutatkozó, több tízezer, korábban inaktív munkavállaló megjelenése a piacon.
A munkapiac élénkülése, a szerkezeti átalakulások ellenére a munkanélküliek száma és aránya a gazdaságilag aktív népességen belül csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de mindkét érték változása a statisztikai hibahatáron belül maradt.
Az ILO módszertannal számított munkanélküliségi ráta 2003 június-augusztus hónapok átlagában 5,7 százalék volt, ami az egy évvel korábbi értékhez képest 0,2 százalékpontos csökkenést mutat.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaügyi kirendeltségein nyilvántartott munkanélküliek száma a szeptemberi zárónapon 344887 fő volt, ami 2481 fős csökkenés az augusztusihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a pályakezdő fiatalok száma 877 fővel növekedett, számuk most 37062 fő. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz bejelentett álláshelyek, azaz a munkaközvetítésre rendelkezésre álló munkalehetőségek száma szeptember folyamán az előzetes adatok szerint 94 ezret tett ki. (MTI)
150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája