Tetszett a cikk?

Továbbra sincs végleges álláspont táppénzügyben. A legutolsó hírek szerint a szocialista parlamenti frakció nyomására a kormány visszakozott eredeti elképzelésétől, s mégsem szállítják le a táppénz mértékét, a jogosultság időtartama azonban a felére csökken.

Jövőre mégsem változik az aktív táppénz számításának módja, az továbbra is a kereset 70 százaléka lesz, a passzív táppénzre való jogosultságot azonban a jelenlegi 180 nap helyett 90 napra csökkentik – erről állapodott meg Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, valamint Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
Kökény Mihály a megbeszélést követő sajtótájékoztatón szerdán elmondta: a táppénz új szabályozásával a kormány nem spórolni akar, ám az indokolatlan kifizetéseket mérsékelni szeretnék. Hozzátette, hogy a passzív táppénz területén szigorítják az ellenőrzéseket. Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta, hogy a visszaéléseket kiküszöbölő igazságos táppénzszabályok bevezetését szeretnék elérni. Hozzátette, hogy a táppénzkiadások jövőre az idei előirányzatot 12 százalékkal haladják meg, 97,5 milliárd forintot tesznek ki.
Burány Sándor hangsúlyozta egyetértettek abban, hogy a munkahelyüket, illetve biztosítási viszonyukat elvesztők helyzetét foglalkoztatáspolitikai eszközökkel kell kezelni és nem egészségügyi kiadással orvosolni. Gy. Németh Erzsébet elmondta, hogy az idén a költségvetés táppénzkifizetésekre 85,5 milliárd forintot irányzott elő. A tényleges kifizetések azonban várhatóan megközelítik a 100 milliárd forintot, a frakcióvezető-helyettes szerint a javasolt módosításokkal a jövő évi előirányzat tartható lesz.
Kökény Mihály szerint az elmúlt években indokolatlanul megnövekedtek a táppénzkiadások. "Gyakori, hogy a munkaerő-piaci helyzet feszültségeit egészségügyi kiadásokkal kezelik" – mondta. Megerősítette, hogy az aktív táppénzkifizetéseknél a kórházi ellátás esetében változatlanul 60 százalék lesz a számítás alapja. A passzív táppénzre való jogosultságnál az első 30 napon általános mértékű táppénz jár a javaslat szerint, amelynek összege a következő 60 napon degresszív módon változik, a pontos mértékről még egyeztetnek.
Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy gondolkodnak a járulékplafon visszaállításán, illetve vizsgálják annak lehetőségét, hogy a rehabilitációs célú pénzeszközöket is bevonják a finanszírozási technikákba a munkahelyüket elvesztők és új állást keresők esetében például. Kökény Mihály megígérte, hogy a munkaképesség csökkenésére irányuló elbírálási folyamatot felgyorsítják. „Javasoljuk a kormánynak, hogy az egészségbiztosítási pénztár apparátusát ennek érdekében erősítsék meg, így az elbírálásban részt vevőkre a létszámcsökkentési előírások nem vonatkoznak majd" – tette hozzá. Ezzel azonban még nem zárult le a vita, a frakció és a kormány tovább egyeztet a részletekről, a táppénzszabályozás főbb változásaira vonatkozó javaslatot a szocialista frakció nyújtja be módosító javaslatként a költségvetési törvénytervezethez. (MTI)
Ráfekszik a Microsoft a Windowsra, a legjobbat akarják kihozni belőle

Ráfekszik a Microsoft a Windowsra, a legjobbat akarják kihozni belőle

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását

Visszaesőben az orrszarvúk orvvadászata, működni látszik a hatósági szigor

Visszaesőben az orrszarvúk orvvadászata, működni látszik a hatósági szigor