Tetszett a cikk?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megállapodást kötött a magyar vállalkozásokat képviselő szervezetekkel, hogy a tárca folyamatos tájékoztatást ad a haditechnikai beszerzések ellentételezésében rejlő üzleti lehetőségekről.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter az okmány aláírását követően elmondta, hogy a megállapodás célja a tájékoztatás, egy üzleti adatbank felállítása. A megállapodást a vállalkozók képviseletében Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének főtitkára, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, valamint Lednitzky Péter, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. vezérigazgatója írták alá.
A miniszter elmondta, hogy eddig három haditechnikai ellentételezési program indult be Magyarországon, a svéd Gripen vadászgépek beszerzése, az URH rádióprogram, valamint a gépjármű-beszerzési program. A honvédelmi tárca beszerzési programjai nyomán, az idén újabb ellentételezési megállapodásokat írtak alá, és a kormány által a közelmúltban elfogadott védelmi felülvizsgálati koncepció is új távlatokat nyit a Magyar Honvédség technikai megújulásához, és az ehhez kapcsolódó ellentételezéshez.
A svéd Gripen vadászgépek 191 milliárd forintos összegű ellentételezési programjából az elmúlt két év alatta a Gripen és partnervállalatai mintegy 41 milliárd forint összértékű vásárlást, illetve befektetést teljesítettek. Ez a teljes ellentételezési program 20 százalékának felel meg, és az említett 41 milliárd forintból 24 milliárd forint működőtőke-befektetésként valósult meg elsősorban a Magyarországon már korábban megtelepedett svéd cégek termelésének bővítését szolgálva. Csillag István ezek között megemlítette, hogy az elmúlt napokban a Gripen International autóalkatrész-ipari bázis létesítését jelentette be, s a közelmúlt egyik fontos híre volt az Electrolux nyíregyházi, mintegy 66 millió eurós beruházásának bejelentése, amely csaknem 600 főnek teremt új munkahelyet.
A miniszter megemlítette, hogy 2003. március 11-én írták alá a norvég Kongsberg Defence Communication (KDC) A.S. céggel a mintegy 100 millió euró értékű ellentételezési megállapodást, melynek keretében a Magyar Honvédség 2002-től 2013-ig 9.312 URH rádiókészüléket vásárol. A készülékek gyártásában a norvég cég magyar alvállalkozó partnere a székesfehérvári Videoton Rendszertechnika Kft. A KDC a beszerzési érték 180 százalékát, mintegy 44 milliárd forintot vállalt ellentételezni.
A harmadik fontos haditechnikai ellentételezési program a Magyar Honvédség 15 év alatt megvalósuló csaknem 230 milliárd forintot kitevő gépjármű-beszerzési programja, amelyet autóbusz kategóriában az Ikarus Trade Kft., terepjáró kategóriában a Rába Járműipari Kft. nyert, míg a közúti összkerékmeghajtású gépjárművek kategóriájában a nyertesként kihirdetett Iveco céggel a közbeszerzési döntőbizottság a szerződéskötést megtiltotta. A döntőbizottság határozata jelenleg a Fővárosi Bíróság felülvizsgálata alatt áll.
Az aláírással egyidejűleg bemutatták a GKM új kiadványát, az Ellentételezési Kézikönyvet is. Ez hiánypótló kiadvány, hiszen eddig még nem készült ebben a tárgykörben összefoglaló mű a gyakorlati szakemberek, illetve a programban részt venni kívánó vállalkozások számára. (MTI)
De ki fogja beoltani a Mikulást?

De ki fogja beoltani a Mikulást?

Egy kis webkonf etikett: így viselkedjünk, ha a kollégákkal videózunk!

Egy kis webkonf etikett: így viselkedjünk, ha a kollégákkal videózunk!

Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik

Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik