Tetszett a cikk?

A GKI Gazdaságkutató Rt.felmérése áprilisban kissé nőtt a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index – szezonális hatásoktól megtisztított – értéke, így a tavaly augusztus óta tartó stagnálást-csökkenést követően első ízben emelkedett, s ezzel idei legkedvezőbb értékét érte el.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket áprilisban a márciusinál kedvezőbbnek látták, s a következő 12 hónapban e tendencia erősödésére számítottak. Áprilisban az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedést érzékeltek, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak mérséklődtek. Ezzel szemben a munkanélküliségre vonatkozó várakozások lényegében nem változtak. A lakosság vásárlási kedve emelkedett az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szintén optimistábbak lettek. Tovább csökkent viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.Magyarország hét régiója közül háromban – Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon – jelentősen javultak a fogyasztók várakozásai. Észak-Alföld lakosainak a véleménye stagnált, míg Nyugat-Dunántúl, Észak-Magyarország és Közép-Dunántúl lakosainak véleménye valamivel pesszimistább lett a márciusihoz képest.

A GKI Rt. fogyasztói bizalmi indexének alakulása Magyarországon és az ország régióiban

Forrás: GKI Rt., Szonda Ipsos

Ugyanakkor az idén a hazai fizetések jóval kisebb mértékben emelkednek a GKI szerint, mint az elmúlt három évben. Míg 2001 és 2003 között átlagosan 8 százalékos reálbér emelkedés volt Magyarországon, addig az idén 1-2 százalékos növekedésre lehet számítani. Magyarország az EU és a csatlakozók átlagánál is erőteljesebb reálbér növekedést ért el, hiszen 2003-ban 3,9 százalékkal bővültek nettó értékben a bérek. A GKI adatai szerint 2003-ban a magyar foglalkoztatottak keresete hozzávetőleg 10 százalékkal haladta meg az inflációt. A következő években gyorsuló bérnövekedés várható, de ezzel együtt is az EU-s átlagbéreket csak évtizedek múltán érhetjük el. (hvg.hu)
Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Szupermenő lett ez a vadonatúj 2020-as Moszkvics

Szupermenő lett ez a vadonatúj 2020-as Moszkvics

Ismét meghalt egy mentős koronavírusban

Ismét meghalt egy mentős koronavírusban