szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Különösebb közvélemény-kutatás nélkül is bízvást állítható, hogy a legtöbben hisznek abban, hogy magasabb fizetést is megérdemelnének, mint amennyivel pillanatnyilag kénytelenek beérni. De nincs bátorságuk emelést kérni, mert nem tudják, hogy miként is tehetnének ilyesmit a kategorikus visszautasítás veszélye nélkül.

A fizetésemelési kérelmeket azzal szokták visszautasítani, hogy most éppen nincs itt az ideje, hiszen az egész cégnél egy időben történnek a bérmódosítások. (Érdemes megjegyezni, ez olyannyira elfogadottá vált Magyarországon, hogy az alkalmazottak egész évben képesek ez ügyben önkorlátozást tanúsítani, majd remegve várni, hogy januárban vagy a pénzügyi év elején vastagabb lesz-e a boríték?) Gyakori érv az is, hogy a részleg bérkeretéről egyszerre döntenek és csak az után jöhet szóba az egyéni elbírálás. Szokás azt is mondani – különösen a multiknál –, hogy a „headcount” mellé nemzetközileg határozzák meg a költségszintet is. Mivel pedig a versenyszférában ma gyakorlatilag nincs alkalmazotti érdekvédelem, a munkahelyi vezetők büntetlenül hordhatnak össze hetet-havat a fizetési politika útvesztőiről. Nincs tehát más, mint úgy alkalmazkodni a diktátumokhoz, hogy a végén mégis elérjük fizetési célunkat.


Tudd, hogy meddig ugrálhatsz! Sokan azt az utat választják a magasabb fizetés eléréséhez, hogy egyik vállalattól ugrálnak a másikhoz, s minden munkahelyváltásnál kissé feljebb tornázzák a fizetésüket. Ez látszólag jó stratégia, de egy idő után kikezdi a „vándormadarak” munkavállalói tőkéjét. A munkaadó számára ugyanis a szakmai felkészültség és kreativitás mellett a legfontosabb a jó m unkamorál, a lelkesedés, a tenni akarás, s talán mindenek előtt a megbízhatóság. Ezért az ugrálóknak tudniuk kell, hogy saját piacukon mikor érkeztek el ahhoz a határhoz, amikor már a következő váltás inkább árt, semmint használ a karrierjüknek és a hosszú távú jövedelem-kilátásaiknak.


Mutasd ki a hasznod! Ha bízol benne, hogy a főnöködet képes leszel rávenni, hogy megemelje a fizetésedet, de legalább is lépéseket tegyen az érdekedben, akkor készül fel rá, hogy megkéred erre. Csak akkor van esélyed, ha sikerül bebizonyítanod, hogy többet érdemelsz, mert a cégnek több hasznot hajtasz, mint amennyi viszontszolgáltatást kapsz. Ehhez legjobb, ha összeállítasz magadról egy kis tanulmányt, amelyben elemzed a cégnél eltöltött éveidet, s bemutatod, hogy a munkád során mennyit profitáltak belőled. Hasonlóan fontos, hogy láttasd a szervezeten belül elfoglalt helyed fontosságát. Világossá kell tenned eközben az elkötelezettségedet, a lelkesedésedet és a hajlandóságodat arra, hogy a jövőben is részt végy a közös feladatok megoldásában. Végül ne feledd, hogy lehetőleg mindent fordíts le mérhető dolgokra, főleg forintokra.


Alkalmazkodj a főnököd stílusához! Ha teheted, alakítsd úgy a munkádat, hogy együtt kelljen dolgoznod a főnököddel. Ez nagy valószínűséggel számos lehetőséget teremt arra, hogy elővezesd a kívánságodat. Az ilyen szituációkban könnyebben meg fogja őrizni a hidegvérét és az önkontrollját a beszélgetés során. Ha úgy látod, hogy közelebb áll, hozzá az írásos anyagok elemzése, akkor készíts számára egy összegzést arról, hogy mit végeztél eddig a cégnél, s érzékeltesd, hogy megérett a helyzet – mert teljesítményed és a hasonló pozícióban lévő kollégák helyben vagy más cégeknél magasabb javadalmazásban részesülnek –, hogy fizetésemelést kapjál. Aztán, ha átolvasta, szervezz egy beszélgetést, ahol tisztázhatjátok a helyzetet és a lehetőségeket. A beszélgetésen aztán légy észnél! Ragadd meg a figyelmét, és el ne ereszd! De te is figyelj oda arra, amit közölni kíván veled! Igyekezz megérteni az érveit, s jelezd is, hogy felfogtad és átérezted, amit mond. Különösen arra próbálj ráhangolódni, hogy miként lehet szerinte a jelenlegi helyzet és a kívánságaid közötti rést bezárni.


Húzd meg a vonalat, ameddig hátrálhatsz! Fontolj meg minden kreatív lehetőséget, amivel csak közelebb kerülhetsz a kívánt állapot eléréséhez. Ebben benne van az is, hogy kiegészítő jövedelem után nézel, vagy munkahelyet váltasz. Mielőtt eldöntöd, hogy beszélsz a főnököddel, két dolgot tisztáznod kell: meddig mész el, s meddig hátrálhatsz? Minden eshetőségre legyen menekülési útvonalad, biztonságos visszavonulási tereped is (például egy biztos állásajánlat formájában), ami lehetővé teszi, hogy a tárgyalás során megőrizhesd az önbizalmad, s ne szorulj, különösen ne szorítsd önmagad sarokba.

Több tízezer milliárd forintra lenne szükség, hogy ne omoljon össze a világ légi közlekedése

Több tízezer milliárd forintra lenne szükség, hogy ne omoljon össze a világ légi közlekedése

A Föld sorsa még nem pecsételődött meg, de most már sietnünk kell

A Föld sorsa még nem pecsételődött meg, de most már sietnünk kell

A félmeztelen kézenállás a legújabb őrület az Instagramon

A félmeztelen kézenállás a legújabb őrület az Instagramon