szerző:
hvg.hu

Az ember természetéből fakadóan nem szívesen mozgolódik télen. Valahogy túl akarja élni a borús és hideg napokat. De amint elkezdenek rügyezni a fák nem csak szerelem buzog fel, hanem az új munkahely utáni vágy is. Érdekes, hogy a munkaadók receptorai és új állásai is kinyílnak ilyenkorra. Meg kell hát ragadni a kínálkozó alkalmat. Íme öt tanács ehhez.

1. Azonnal nézz körül! A munkaerőpiacon igen jelentős szezonális ingadozások vannak. Jól elhelyezkedni főleg tavasszal és ősszel lehet. Ha lekésed a szezont, sokat romlanak az esélyeid. Ezért nézd meg minden nap a piaci felhozatalt.

2. Készíts listát a vonzó állásokról! Az ilyenkor megjelenő állások száma elég tetemes, s meglepően sok olyan van, amelyik vonzónak tetszik. A legjobb, ha listát készítesz róluk.

3. Rendszerezd a kiválasztott állásokat! A listádba bekerült állásokat úgy rendszerezheted legegyszerűbben, ha különböző kategóriákat készítesz, amelyekbe besorolhatod őket. Az első kategóriába tedd a szakmai szempontból legvonzóbbakat, s minél kevésbé nyújtanak kihívást sorold őket annál hátrébb. A még éppen vonzókat tedd az ötödik kategóriába. Aztán állíts fel annyi ötös rangsort, ahány fontos szempontod van, s mindegyikbe a megfelelő szintre illeszd be a kiválasztott állásokat. Ha a listákat egymásmellé helyezed sokat fog tisztulni a kép. Amíg elkészíted ezt a rendszerezést, módod van végiggondolni, hogy milyen szempontok fontosak számodra és melyek nem.

4. Menj vagy maradj! Ha már legalább egy-két hétig figyelted a piac változásait, és megismerted a kínálatot, döntsd el, hogy érdemes-e most megpróbálkoznod a váltással, vagy a következő, az őszi szezonra halasztod. Ha a maradásra voksolsz, akkor is meglesz a jó érzésed, hogy nem késtél le semmiről.

5. Készülj fel! Ha a változtatás mellett döntöttél, akkor olvasd el az állásváltoztatásra vonatkozó cikkeket és fogjál hozzá az előkészületekhez. Például add be a jelentkezésedet a kiszemelt állásokra, de ehhez porold le az önéletrajzodat, s készülj fel az interjúkra!

hvg.hu Karrier

Nézd meg a főnököt, aztán dönts az állásról!

A legtöbb munkahelyi konfliktus abból származik, hogy nincs összhang a főnök és a beosztottak között. Ezért a munkahelyi vezetők befolyása óriási a munkahelyi hangulat kialakulásában, ez a hangulat pedig alapvetően meghatározza az ott dolgozók teljesítményét. Ha valaki munkát vállal egy általa addig ismeretlen helyen, jobb, ha beleszagol a levegőbe, de legalább is találkozik a leendő főnökkel, mielőtt aláírná a munkaszerződését.

hvg.hu Karrier

Ismerd meg a piaci árfolyamod, mielőtt pénzről alkudoznál!

Van, hogy az ember talál egy vonzó állást, megfelelőek a feltételek, jó a feladat, tűrhető az elhelyezés, a potenciális főnökök és kollégák is elfogadhatónak mutatkoznak, de még ott van a pénz, ami mindent felboríthat. Mit lehet tenni, ha nem ismerjük pontosan saját piaci árfolyamunkat, s a munkaadó fizetési lehetőségeit?

hvg.hu Karrier

Melyik új munkahely lesz jó neked?

Az állásváltás egyik gyakori oka, hogy a munkavállaló unja a banánt. Belefáradt már a napi rutinba, a kollégáival sem tud már jóízűen viccelődni, a főnökei piszkálódásaiból is elege lett, de leginkább az bántja, hogy a jövőjében sem lát semmi izgalmasat. Egy reggel aztán pontosan tudja, hogy tovább fog állni. No de hová?

hvg.hu Karrier

A karrierút eltervezett megváltoztatása

A változások előbb vagy utóbb, így is és úgy is bekövetkeznek. Ezeket el lehet tűrni, hagyni lehet, hogy sorsunkat megváltoztassák, alkalmazkodni lehet hozzájuk, s nem utolsó sorban magunk is kiválthatjuk őket. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor a változások bennünket fognak szolgálni. Az alábbiakban hét lépést mutatunk be, amelyeket követve a változások szele a vitorlánkba fogható.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Karrier

Önéletrajzírás: Légy hű magadhoz!

Az önéletrajzok döntő befolyással vannak egy-egy megpályázott pozíció elnyerésére, mert ezeket a dokumentumokat használják a jelöltek elsődleges szűrésére. Az alábbiakban néhány szemponttal szolgálunk a CV-írás hatékonyságának növeléséhez.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

Mentális gyakorlatok az állásinterjú előtt

Izzadó tenyér, enyhén remegő térdek, el-elcsukló hang, félszeg mondatok – az álláskeresők többsége számára régi és kellemetlen ismerősök. Egy kis figyelemmel és önszuggeszcióval azonban legyőzhető az állásinterjúkat kísérő lámpaláz.

hvg.hu Karrier

A hatásos bemutatkozás trükkjei

Az álláskeresés során rendkívül fontos a hatásos és emlékezetes bemutatkozás, bemutatkozó látogatás a potenciális munkahelyeken. Ez sikerülhet is az alábbi tanácsok segítségével.

Olyan dolgot talált ki a Snapchat, amit a Facebook azonnal le akar majd másolni

Olyan dolgot talált ki a Snapchat, amit a Facebook azonnal le akar majd másolni

Már a rudabányai ősmajom is tudhatott felegyenesedve járni

Már a rudabányai ősmajom is tudhatott felegyenesedve járni

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

Kiakadtak a nézők egy menstruációs betét reklámja miatt, de a cég nem hagyta magát

Kiakadtak a nézők egy menstruációs betét reklámja miatt, de a cég nem hagyta magát

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort