szerző:
MTI

Négy év alatt közel 400 ezer új munkahely jött létre, s mintegy 320 ezer szűnt meg - tette hozzá a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. Megjegyezte, az új munkahelyek minőségükben lényegesen jobbak, mint amelyek megszűntek.

A miniszter szerint a kormány száz lépés programjából huszonkettő a "foglalkoztatás bővülését vagy a munkaerőpiac tisztulását szolgálta." Rámutatott: több mint negyven felé támogatás és járulék-kedvezmény szolgálja a munkahelyek megtartását, illetve azok bővülését.

Csizmár Gábor hozzátette, a kormány oda adja a járulék-kedvezményt, ahol a legnagyobb szükség van a foglalkoztatás bővítésére. Közölte: olyan társadalmi csoportokat vagy földrajzi térségeket segítenek a kedvezményekkel, ahol legnagyobb a hátrány az elhelyezkedésnél.

A miniszter megemlítette, támogatni kezdték például a múlt év októberétől a Start-programmal a pályakezdő fiatalokat foglalkoztatókat; ezeknek a munkáltatóknak a szokásos 33,5 százalék körüli járulékfizetés helyett az első évben csak 15, de a másodikban is még csak 25 százalékot kell fizetniük. Csizmár Gábor közlése szerint október óta 14 ezer pályakezdő váltotta kis a startkártyát, illetve helyezkedett is el, mert ők nem szerepelnek már a munkaügyi regisztrációban.

A szaktárca vezetője hozzátette, az idén start plusz és start extra programmal folytatják a kedvezmények sorát; ugyanez a járulék-kedvezmény illeti meg ugyanis azokat a vállalkozásokat is, akik gyesről és gyedről, ápolási díjból visszatérőket foglalkoztatnak. Megjegyezte, ez a kedvezmény illeti meg a munkáltatót akkor is, ha olyan embert foglalkoztat, aki tartósan - egy évnél régebb óta - munkát keres.

A miniszter ismertette: a 48 leghátrányosabb helyzetű térségben - ezen belül 235 településen -, ha valaki tartósan állást kereső embert foglalkoztat, ott a kedvezmény extra; az első évben például nem terheli járulék-fizetési kötelezettség a munkáltatót, s a második évben is csak 15 százalékos a kötelezettség.

A tárca vezetője kitért arra is, miszerint január elsejétől munkahelyek bővítésére általános járulékkedvezményt vezetett be a kormány, amelyet több mint 900 ezer munkáltató vehet igénybe. Ahol azok köréből bővítik a munkahelyek számát, akik legalább három hónapja vannak nyilvántartva munkanélküliként, ott egy évig semmilyen járulékot sem kell fizetnie a munkaadónak. "Cserébe csak annyit kérünk, hogy még egy évig tartsa fenn a plusz munkahelyeket" - jegyezte meg a miniszter.

Csizmár Gábor hozzátette, körülbelül 300 ezer ember keres munkát három hónapnál hosszabb ideje. Közlése szerint munkahely-megőrzésre kétmilliárd forintos keretet nyitottak meg az idén is. Megemlítette, hogy tavaly ilyen támogatásból - 200 millió forint juttatásával - sikerült megőrizni az ajkai üveggyárban 700 munkahelyet.

hvg.hu Karrier

Az öt legnagyobb félelem álláskereséskor

Az álláskeresés és a stressz párban járnak. Ez abból fakad, hogy az emberek ilyenkor többnyire nem csak egy újabb elfoglaltság, hanem a megélhetésük után szaladnak. S persze folyamatosan attól félnek, hogy mi lesz. Ha nem jön össze?

MTI Karrier

Kötelező álláskeresési szerződés a munkanélkülieknek

A munkaügyi központokban, kirendeltségeken már készülnek a valamennyi munkanélkülivel megkötendő álláskeresési megállapodásra, szeptember elején országos értekezleten vitatják meg a foglalkoztatási törvény módosításából adódó feladatokat – jelentették be a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban.

hvg.hu Karrier

Ellenőrzőlista a januári álláskereséséhez

Mindenki pontosan tudja, hogy a vállalatok zöme az új esztendő első hetében szinte alig működik, mert a munkatársak a karácsonyi lakomákat és a szilveszteri tivornyákat igyekeznek feldolgozni. Azok pedig akik nem készültek ki az ünnepek alatt, nem akarják zavarni a többiek lábadozását. Az állásvadász azonban ilyenkor felkészül, hogy aztán akcióba léphessen.

MTI Karrier

Csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint 2005. szeptembere és decembere között 20 százalékkal - 50 ezerről 39 ezerre - csökkent a munkanélküli pályakezdők száma - közölte Batiz András kormányszóvivő.

MTI Itthon

A Fidesz szerint cenzúrázzák a munkanélküliségi adatokat

A Fidesz választ vár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől arra, hogyan fordulhat elő, hogy a kormány adminisztratív eszközökkel kívánja meggátolni a munkanélküliségi adatok nyilvánosságra kerülését - mondta Révész Máriusz, az ellenzéki párt szóvivője.

MTI Gazdaság

Munkanélküliek helyett álláskeresők

November elsejétől álláskeresési megállapodást kell kötni a regisztrált munkanélküliekkel a foglalkoztatási törvény most hatályba lépő módosítása szerint.

hvg.hu Karrier

Vizeletmintát vesznek az álláskeresőktől

Az amerikai cégek immár több mint fele végez rendszeresen vagy szúrópróbaszerűen drogteszteket alkalmazottain. A vizsgálatokat a vizelet összetételének elemzésével végzik.

MTI Karrier

Szabolcsban 30 ezer álláskereső kapja az új támogatást

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkanélküliek közül harminc ezren már az új álláskereső támogatást kapják - mondta a térségi munkaügyi központ igazgatóhelyettese Nyíregyházán a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Karrier

Nem csak a tudás, az adottság is számít álláskeresésnél

A munkaadók nem csak olyanokat keresnek, akik adott feladatokat végre tudnak hajtani. Előnyt élveznek azok, akiknek nem csak szaktudása, hanem mindennapi helyzetekben bevethető képességei is akadnak. Ezért érdemes ez utóbbiakat is kihangsúlyozni egy állásinterjún.

hvg.hu Karrier

Álláskereső tippek a hét minden napjára

Az álláskeresés időigényes folyamat. Közben nem árt folyamatosan képezni magunkat, hogy a jövő héten esedékes interjún már a maximumot hozhassuk ki magunkból. Az alábbi javaslatok közül egyet-egyet gyakoroljál a hét minden napján, s így jövő héten már nem lesz probléma az a fránya interjú.

Gazdaság

Hétéves csúcson a munkanélküliség

Hét százalék fölé kúszott a munkanélküliségi ráta tavaly, és az előrejelzések szerint a közeljövőben nem is várható a csökkenése. Egy év alatt alig változott a kedvezőtlen arány: a munkaképes korú népességnek alig több mint a fele dolgozik.

hvg.hu Karrier

Netikett álláskereséshez

Az internet elterjedésével egyre több lehetőség nyílik otthonról dolgozni, számítógépen keresztül. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre ráakadjunk, s utána sikeresen meg is szerezzük az áhított állást, nem árt némi felkészülés. Sorozatunkban a tökéletes online munkahely felleléséhez nyújtunk segítséget.

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot