szerző:
MTI

Németországban februárban 12,2 százalékosra nőtt a munkanélküliség a januári 12,1 százalékról, szezonális kiigazítás nélkül, a munkaügyi hivatali adatközlés előtt szokásos kiszivárogtatása szerint. A munkanélküliek száma 36 ezerrel 5,048 millióra nőtt, ezzel második hónapja van 5 millió fölött.

A számok arra vallanak, hogy a német gazdasági föllendülés ereje még nem elég a munkanélküliség csökkentésére, annál is kevésbé, mert az utolsó negyedévben a növekedés meg is állt, továbbá, mert a nagyobb cégek eredményeinek mind jelentősebb része származik külföldi jelenlétükből, miközben a főleg hazai piacon érdekelt cégeket – köztük elsősorban a legtöbb embert foglalkoztató kis- és közepes vállalatokat – változatlanul sújtja a hazai kereslet gyengesége.

Decemberben 11,1, novemberben 10,9, októberben 11,0, szeptemberben 11,2, augusztusban 11,4, júliusban 11,5, júniusban 11,3, májusban 11,6, áprilisban 12,0, márciusban 12,5, tavaly februárban 12,6, tavaly januárban pedig 12,1 százalékos volt ténylegesen, azaz szezonális kiigazítás nélkül a munkanélküliség Németországban. Szezonális kiigazítással a munkanélküliek száma ötezerrel csökkent februárban, kevésbé, mint az elemzők várták. Januárban 63 ezerrel nőtt a számuk ezzel a módszerrel számolva. A kiigazítás nélküli számok a politikát, a kiigazított számok a gazdaságelemzőket tájékoztatják a folyamatokról.

Németországban januárban, szezonális kiigazítás nélkül, 38,187 millióan voltak állásban, 723 ezerrel kevesebben a decemberi 38,91 milliónál, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban kedden. Decemberben 205 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest. 2005. januárban 38,333 millió embernek volt munkahelye.

A német gazdaság tavaly 0,9 százalékkal bővült kiigazítás nélkül, jócskán lassulva a 2004-es ütemről, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán végleges adatként, megerősítve a korábbi előzetes adatot. Szezonálisan és a munkanapok számával kiigazítva 1,1 százalékos növekedést mért a hivatal, azonos üteműt a 2004-essel.

A lakossági fogyasztás változatlan maradt az előző évhez képest évi átlagban, a 2004-es, 0,6 százalékos többlet helyett. Így a maradék húzóerőt a továbbra is erős export és az emiatt szükséges kapacitásbővítés adta tavaly, a második félévben már élénkülő termelő-beruházások formájában. Azonban az év végén az export húzóereje csökkent.

A beruházások 4 százalékkal nőttek az előző évi, 2,6 százalékos többlet után, az export 6,2 százalékkal bővült, a 2004-es, 9,3 százalékos növekedés után, az import 5 százalékkal volt több, az előző évi 7 százalékos gyarapodás után.

Korábbi adatok a német gazdaságról (Oldaltörés)A tavalyi negyedik negyedévben a német gazdaság stagnált a harmadik negyedhez képest. A jelek szerint a külkereskedelem - az export lassabban, az import gyorsabban nőtt negyedévről negyedévre, mint a harmadik negyedben - már nem tudta ellensúlyozni az ismét, ezúttal 0,6 százalékkal visszaesett lakossági fogyasztás hatását, habár a beruházások még nőttek. A harmadik negyedben még 0,6 százalékos volt a GDP-többlet az előző negyedhez viszonyítva. Az egy évvel korábbihoz képest azonban 1,0 százalékos növekedés mutatkozott a negyedik negyedévben kiigazítás nélkül, habár lassúbb a harmadik negyedévi, 1,4 százalékos ütemnél. A munkanapok számával kiigazítva 1,6 százalékos volt a többlet a 2004-es utolsó negyedhez képest.

A német gazdaság 2004-ben 1,6 százalékkal bővült, szezonálisan és a munkanapok számával kiigazítva 1,1 százalékos volt a növekedés. 2003-ban egész évben stagnált, tíz éven belül a legrosszabbul teljesített. Németország gazdasága 0,1 százalékkal nőtt 2002-ben, 0,8 százalékkal 2001-ben, 2,9 százalékkal 2000-ben.

Az Európai Bizottság 0,8 százalékos évi átlagos gazdasági növekedést valószínűsített novemberben Németországnak tavalyra, megerősítve az áprilisi előrejelzését, de az idei, 2006-ra szóló jóslatát 1,2 százalékra csökkentette a tavasszal becsült 1,6 százalékról. 2007-re 1,6 százalékos GDP-növekedést becsül az EU-bizottság Németországnak.

A német kormány január végén kiadott, hivatalos jóslata 1,4 százalék erre az évre, azzal, hogy nem lehetetlen ennek 0,2 százalékpontos túllépés. A hivatalos előrejelzést emelték a korábbi, 1,2 százalékos jóslathoz képest. Januárban, szezonális kiigazítással, 38,597 millió volt a foglalkoztatottak száma, 50 ezerrel kevesebb a decemberi 38,647 milliónál. Decemberben 18 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest ezzel a számítással. 2005. januárban 38,736 millió volt az állásban lévők száma szezonális kiigazítással.

MTI Karrier

Maradnak az osztrák és német korlátok a keleti munkaerő előtt

Felemás üzenetet tartalmaz majd az Európai Bizottság februári, az új kelet-közép-európai tagországok állampolgárainak szabad uniós munkavállalásával kapcsolatos jelentése: miközben pozitív mérleget von meg a folyamatról, nem tesz ajánlást a számos országban meglévő korlátozások feloldására.

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak

Orbán levélben gratulált Boris Johnsonnak

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak

Baljós árnyak: a színháztörvény új formájában sem tetszik Karácsonynak

TGM: Néhány szó a magyar parlamentről

TGM: Néhány szó a magyar parlamentről

Két hónap múlva időközi választás lesz, a Fidesznek még jelöltje sincs

Két hónap múlva időközi választás lesz, a Fidesznek még jelöltje sincs

Most ránagyíthat a puskagolyókra, amik kioltották Kennedy elnök életét

Most ránagyíthat a puskagolyókra, amik kioltották Kennedy elnök életét

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért