szerző:
MTI

Hamburgban több mint két hétig tartó munkabeszüntetés után abbahagyták sztrájkjukat a közületi-közszolgálati szektorban dolgozók, miután a munkaadók és a szakszervezet között szerdán kompromisszumos megállapodás született.

A helyi szintű közületi-közszolgálati szektorban dolgozók mintegy három hete kezdtek el sztrájkolni Baden-Württemberg tartományban, főleg amiatt, mert a munkaadók 38,5 órás munkahét helyett 40 órásat akarnak. Hamburg kiesése után is még kilenc német tartományban tart az életet ugyan nem megbénító, de néhány kellemetlenséget okozó sztrájk.

Elsősorban az egyre halmozódó háztartási szemét okoz gondot. Hamburgban két hete nem ürítették ki a kukákat és a konténereket, egyes helyeken méter magas a szeméthegy, a hamburgi köztisztasági hivatal 30 ezer tonnára becsüli az el nem szállított hulladék mennyiségét. Egy szóvivő szerint két hétig tart majd, amíg mindent eltakarítanak.

A hamburgi kompromisszum értelmében a fizetési besorolás és az életkor alapján határozzák meg a munkaidőt, s számít az is, hogy az illető gyereke 12 évesnél idősebb, vagy fiatalabb. Bizonyos besorolású foglalkoztatottaknak például 39 órát kell majd dolgozniuk, ha 50 évnél fiatalabbak és nincs 12 évnél fiatalabb gyerekük.

A hamburgi megállapodást nem tekintik modellértékűnek, már csak a nagyságrendek miatt sem: a kikötővárosban hatezer ember követeléséről volt szó, Baden-Württembergben 220 ezer nevében akar a szakszervezet megállapodást kiharcolni. Baden-Württembergben bizonyos, közeledésre utaló jelek után a frontok ismét megmerevedtek, s az ágazat dolgozóit képviselő Ver.di szakszervezet a munkabeszüntetés kiterjesztését helyezte kilátásba.

A tartományban újabb figyelmeztető sztrájkhullám indult el szerdán, miután egyelőre nincs elmozdulás a vasasok bértárgyalásain. Az IG Metall szakszervezet 5 százalékos emelést tart jogosnak, a munkáltatók 1,2 százalékosat, de hivatalos ajánlattal még nem hozakodtak elő.

A sindelfingeni DaimlerChrysler gyár éjszakai műszakjának többszáz dolgozója fáklyás felvonulást tartott a gyárkapu előtt. A tüntetők egyebek között követelték, hogy óránként továbbra is öt perc pihenőt tarthassanak a futószalagoknál és a darabbéres munkahelyen foglalkoztatottak egyaránt, és további három perc járjon szükségleteik elvégzésére.

Erich Klemm, a DaimlerChrysler üzemi tanácsának elnöke kijelentette: a világ összes modern autógyárában van pihenőidő a futószalagoknál. Ez az intelligens munkaszervezés elengedhetetlen része, nem a múlt relikviája. Bérmegállapodás nem képzelhető el anélkül, hogy ne szülessen megállapodás ebben a kérdésben.

A szakszervezet arra számít, hogy a hét folyamán több tízezer foglalkoztatott szünteti be a munkát átmeneti időre, szerdán Baden-Württembergben a DaimlerChrysleren kívül a Boschnál és a Behr autóbeszállítónál terveztek ilyet, az utcai tiltakozáson ötezer résztvevőre számítottak.

MTI Karrier

Maradnak az osztrák és német korlátok a keleti munkaerő előtt

Felemás üzenetet tartalmaz majd az Európai Bizottság februári, az új kelet-közép-európai tagországok állampolgárainak szabad uniós munkavállalásával kapcsolatos jelentése: miközben pozitív mérleget von meg a folyamatról, nem tesz ajánlást a számos országban meglévő korlátozások feloldására.

MTI Karrier

Gyűlik a szemét a német utcákon

Újabb tartományokra terjedt ki hétfőn a német közszolgálati-közületi dolgozók sztrájkja, amely azonban nem fenyeget az élet megbénulásával.

MTI Karrier

Februárban tovább nőtt a munkanélküliség Németországban

Németországban februárban 12,2 százalékosra nőtt a munkanélküliség a januári 12,1 százalékról, szezonális kiigazítás nélkül, a munkaügyi hivatali adatközlés előtt szokásos kiszivárogtatása szerint. A munkanélküliek száma 36 ezerrel 5,048 millióra nőtt, ezzel második hónapja van 5 millió fölött.

Az éjszakai autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck – videó

Az éjszakai autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck – videó

„Tiltakozni szakmai és lelkiismereti kérdés” – videóban üzen Mácsai, Pintér, Nagy Ervin

„Tiltakozni szakmai és lelkiismereti kérdés” – videóban üzen Mácsai, Pintér, Nagy Ervin

Észak-Korea nem tárgyal már az Egyesült Államokkal a nukleáris leszerelésről

Észak-Korea nem tárgyal már az Egyesült Államokkal a nukleáris leszerelésről

"Tetszettek volna forradalmat csinálni!" Meghallgatásra találtak Antall József szavai

"Tetszettek volna forradalmat csinálni!" Meghallgatásra találtak Antall József szavai

Donald Trump lehet az igazi karácsonyi Grincs

Donald Trump lehet az igazi karácsonyi Grincs

Lekapcsoltak a netről 30 506 letöltős weboldalt

Lekapcsoltak a netről 30 506 letöltős weboldalt